Přemysl Sobotka: ODS je dnes menší politickou stranou, proto od nás kmotři odešli

21. duben 2016

Přesně před 25 lety se v Olomouci konal ustavující Kongres ODS. Strana měla od té doby tři premiéry, jednoho prezidenta a dominovala české pravici.

Jenže v roce 2013 získala ve sněmovních volbách necelých 8 % hlasů. Členem ODS od roku 1991 je i 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který je hostem dnešního Interview Plus.

„Doufám, že současný předseda nás povede ke stoupající tendenci preferencí,“ říká Přemysl Sobotka na úvod k současnosti ODS a jejímu předsedovi Petrovi Fialovi. Ten je podle jeho názoru vynikajícím politologem, ale musel se naučit, co je to politika. „V daném okamžiku je na tom lépe a lépe a já pevně věřím, že už ty podzimní volby dokáží, že máme to místo na slunci a že je dobře, že ODS nezanikla,“ pokračuje Přemysl Sobotka.


Oni (kmotři) chtěli a chtějí to dnes po sociální demokracii, po hnutí ANO, aby jim pomohli k nějakému byznysu. A my skutečně reálně jsme dnes menší politickou stranou, a proto od nás odešli. Ale já pevně věřím, že už se nikdy nevrátí. Přemysl Sobotka

Kmotři odešli, ODS je obrozenou stranou

Podařilo se ODS odstřihnout od „kmotrovské éry“? „My už dneska, a znám tu politickou stranu velmi dobře za těch 25 let, žádného kmotra nemáme,“ hodnotí Přemysl Sobotka a dodává, že je pravdou, že to může být i tím, že ODS nyní nemá takový vliv jako v minulosti.

Nová ODS je podle něho taková, jako v začátcích. „Vrátili jsme se k té tradici. Naší dominantou byla slušnost a tu jsme ztratili. Nyní jsme ji znovu nabyli a chceme v tom pokračovat. Můžeme to nazývat novou, obrozenou, ale já jsem konzervativní člověk, takže je to opět ODS jako ve svých začátcích,“ říká Přemysl Sobotka.

Pravice v České republice

„My oslovujeme každého, kdo má rád svobodu, kdo má rád ochranu soukromí, kdo se chce cítit bezpečně, a chceme oslovovat lidi, kteří platí daně,“ charakterizuje Přemysl Sobotka možné voliče, na které cílí ODS.

„TOP 09 není pravicová strana,“ říká Přemysl Sobotka ke konkurenční straně Miroslava Kalouska a vysvětluje, že podle jeho názoru je TOP 09 spíš středovou politickou stranou, ve které je znát stopa KDU-ČSL, ze které vzešla.

Proč Přemysl Sobotka přirovnává Evropskou komisi ke skleníku? Poslechněte si dnešní Interview Plus. Záznam pořadu najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

ODS - výsledky voleb do Poslanecké sněmovny PČR
autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio