Při vyjednáváních musí zaznít, že volný pohyb osob už nebude možný, říká britská velvyslankyně v ČR

28. červenec 2016

Jaký bude další postup po tzv. brexitu? Jak se bude například koordinovat boj proti terorismu? I o tom mluví Michael Rozsypal s britskou velvyslankyní v České republice.

„Byl to velký test demokracie, k volbám přišlo mnoho lidí a premiérka Therese Mayová deklarovala, že budeme respektovat rozhodnutí lidí. A když se lidé rozhodli pro brexit, budeme jejich rozhodnutí následovat,“ uvádí v úvodu Interview Plus Jan Thompson, britská velvyslankyně v České republice.


Už teď je jasné, kde chceme mít vztahy velice těsné – to bude v oblasti hospodářské a obchodní – ale také samozřejmě veškeré zahraničně politické otázky a bezpečnostní otázky. Musíme si ale ujasnit, jaká bude naše pozice v ostatních oblastech. Jan Thompson, britská velvyslankyně v České republice

S Michalem Rozsypalem rozebírá postup Velké Británie při vyjednávání podmínek ve věci vystoupení z EU: „Nic nechceme uspěchat a i naši partneři v Evropské unii si potřebují přece rozmyslet, co dále. Uvědomujeme si, že dokud neaktivujeme článek 50 Lisabonské smlouvy, nemůžeme začít s oficiálními jednáními,“ uvádí.

Podle britské velvyslankyně bude klíčové ze strany Velká Británie zajištění rovnováhy mezi obchodem a volným pohybem osob. „Ve vyjednáváních bude muset zaznít, že nebude možné tak jako dosud zajistit zcela volný pohyb osob,“ odpovídá Thompsonová a mluví o tom, že právě velké množství cizinců, kteří přišli v předchozích letech do Británie, byl jeden z faktorů, který v referendu sehrál roli a přispěl k rozhodnutí Britů o odchodu z EU.

Jak bude reálně vypadat plnění podmínek? „To bude teprve předmětem jednání a bude to složité. Možná se nepřikloníme k žádnému existujícímu modelu,“ odpovídá s odkazem na tzv. norský model, ve kterém Norsko spolupracuje s EU, ačkoli není její součástí.

„Británie odchází z Evropské unie, neodchází ale z Evropy,“ připomíná Thompsonová – na jak dlouho ale britská velvyslankyně odhaduje vyjednávání? „Článek 50 nespustíme dříve než na začátek příštího roku, jak řekla nová premiérka, a pak máme dva roky na odchod z EU, ovšem tato lhůta může být prodloužena, pokud se všichni shodneme.“ Jak ale dodává, myslí si, že doba dvou let pro vyjednání podmínek by mohla být dostatečná.

Co všechno se už změnilo a změní pod vedením nové premiérky? A byla volba Borise Johnsona velvyslancem dobrou volbou? I na to se ptá Michael Rozsypal v Interview Plus.

Spustit audio