Příliš mnoho náměstků na ministerstvech komplikuje jejich fungování, říká superúředník Postránecký

8. leden 2016

Už přes šest měsíců funguje v Česku státní správa podle služebního zákona. Jeho účinnost se odkládala 13 let. Jak zhruba 70 000 úředníků pracuje a v čem se změnilo spravování státu?

„Především se podařilo stabilizovat státní správu z hlediska personálního a organizačního,“ řekl v Interview Plus náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Než vešel služební zákon v platnost, na ministerstvech docházelo k permanentním organizačním a personálním změnám, které negativně poznamenávaly fungování úřadů. „Z vlastní zkušenosti vím, že vedoucí úředníci potřebují půl roku až rok, než se s novou funkcí sžijí a vše se naučí,“ říká Postránecký. Díky služebnímu zákonu se tato fluktuace podařila od 1. července 2015 výrazně omezit.


Server České souvislosti: Vláda B. Sobotky v prvním roce vyměnila prakticky všechny náměstky a provedla změny u skoro 60% pozic ředitelů odborů a sekcí.

Velké množství náměstků na jednotlivých ministerstvech komplikuje jejich řízení. Například na ministerstvu školství působí 9 náměstků, na ministerstvu práce a sociálních věcí 8 náměstků.

„Při přípravě materiálů se k nim musí vyjadřovat podstatně více sekcí než dříve, takže výsledkem je zdržení,“ uvědomuje si Postránecký. Některá ministerstva si to podle něj uvědomují a počet náměstků o jednoho snížila.

Je státní správa podle českého superúředníka efektivní? „V některých oblastech jsme na špičce, to se týká například správy sociálního zabezpečení. Průměrná délka vyřízení důchodu je jedna z nejnižších v Evropě,“ tvrdí Postránecký. V jiných oblastech státní správy jsme naopak na chvostu Evropy.


V evropském měřítku je počet úředníků v přepočtu na počet obyvatel v ČR zhruba na průměrné úrovni. Rozhodně tu není nadbytek státních úředníků.

Podle Postráneckého bude potřeba udělat ve služebním zákoně několik změn. Týká se to zejména zahraniční služby a nastavení nového systému odměňování úředníků.

Od 1. ledna 2016 spadá nově pod služební zákon také předsedkyně a místopředsedové Energetického regulačního úřadu. Postránecký v souvislosti s trestním stíháním předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové potvrdil, že podle služebního zákona platí, že trestně stíhaná osoba je postavena mimo výkon služby.

Postránecký souhlasí s tím, aby důležití státní úředníci zveřejňovali životopisy, ze kterých bude patrná jejich kvalifikace. „Já jsem zveřejnil svůj životopis a celou řadu dalších informací o mé osobě. Nemám ani problém, aby byly zveřejňovány údaje o mých odměnách,“ uzavírá Postránecký.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.