Robert Pelikán: V médiích vše vypadá víc horké, než ve skutečnosti je

6. listopad 2015

Jak funguje česká justice a co nejvíce potřebuje? Komunikuje málo šéf rezortu spravedlnosti s poslanci i s právnickou obcí? Hostem Interview Plus byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Není neobvyklé, že na Pelikánovu adresu přichází kritika. Například předseda Senátu Milan Štěch řekl, že pracovníci ministerstva spravedlnosti v čele s ministrem připomínají legendárního Yettiho: všichni o něm vědí, ale nikdo ho neviděl.

„Necítím tam žádný reálný problém, v médiích to vše vypadá více horké, než to ve skutečnosti je,“ uvedl na pravou míru tvrzení kritiků Pelikán.

Výhrady přicházejí nejen od politiků, ale i od právnické obce. Na sněmu Soudcovské unie před třemi týdny předseda Nejvyššího soudu Šámal řekl, že máme ministra, který je neviditelný, zatímco šéf Nejvyššího správního soudu Baxa zhodnotil působení ministerstva spravedlnosti jako nedostatečné, nekompetentní a bezradné.

„To mě trochu mrzí,“ přiznal ministr. „Ze strany některých představitelů soudů to je ale dlouhodobá kritika,“ dodal.

Podle něj se kritici ministerstva spravedlnosti z řad soudců snaží podporovat svojí představu samosprávné justice.

„Takže dokola opakují, že ministerstvo neumí spravovat justici. Konkrétní kritiku nezaznamenáte, jsou to pořád dokola obecné fráze,“ tvrdí šéf resortu spravedlnosti.

Jeho postoj k soudcovské samosprávě se vyvíjí, potvrdil politik. „Když Nejvyšší soud nedávno uspořádal konferenci, kde hovořili představitelé zahraničních států, tak bylo velké varování, protože v podstatě nikdo nepochválil žádný ze zahraničních modelů.“

„Tam jsem hodně zopatrněl z hlediska soudcovské samosprávy,“ konstatoval Robert Pelikán.


Jak vnímá ministr Pelikán hnutí ANO a roli Andreje Babiše i svou v něm? A je hnutí místem pro názorovou pluralitu? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.