Rozděluje Evropu čokoládová opona? Rozdílnou kvalitu potravin řešíme, tvrdí Chmelař

7. červenec 2017

Zdůrazňování evropských hodnot a významu Evropské unie výrazně pomohlo ve Francii Emmanuelu Macronovi ke zvolení prezidentem. V České republice mnozí politici vykreslují EU jako entitu, vůči které je třeba se bránit. Kvůli kvótám na migranty i podezření z dovozu horších potravin panuje u části české populace pocit, že západní členové Unie neberou Česko jako sobě rovného partnera. Hostem Interview Plus je státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař.

Týdeník Economist píše o takzvané čokoládové oponě, která nyní rozděluje Evropu. Přináší příklady Čechů, kteří jezdí potraviny nakupovat zásadně do Německa, protože si myslí, že v Česku se prodávají v horší kvalitě.

Komplexní problém


Když si například porazím krávu v České republice, zjistím si, kdo je schopný mi za daný kus masa zaplatit víc. Je normální, že určité kusy posílám tam, kde je více peněz. Tak dnes zkrátka funguje trh.Aleš Chmelař

„Dovolím si říct, že ten problém reálný je, není to jen v našich hlavách. Rozdíl mezi standardy reálně existuje. Je to dáno různými věcmi, zejména tím, že trh Evropské unie se již integroval, to znamená, že některé ceny mají tendenci se přiblížit. Ve chvíli, kdy my máme tendenci mít vyšší kupní sílu vzhledem k nižší ceně, má to dopad na kvalitu,” říká k tomu Chmelař.

„Problém tady je, my jej řešíme. Bylo k tomu dokonce jednání V4, která to vznesla jako jedno z budoucích témat. Velice často se uvádí čokoláda, která je porovnatelná mezi státy, nebo konkrétní sýr. My chceme upozornit na to, že jde o komplexní problém,” vysvětluje host.

Jednoduše řečeno – celá situace nenastává kvůli Evropské unii jako takové, tvrdí Chmelař. „Je to zkrátka proto, že my jsme dnes, 13 let pod vstupu do Evropské unie, státy, které mají nižší mzdovou hladinu. Je tedy normální, že pokud nabízím na trhu nějaký produkt, snažím se ten kvalitnější prodat tam, kde je větší kupní síla.”

Logo

Třikrát vyšší mzdy

Část české společnosti problém vnímá tak, že je naše země jakousi popelnicí Evropy. „Není to nic, o čem by se rozhodlo, nebylo to plánem. Je to důsledek toho, že se nám za třináct let nepodařilo snížit mzdový rozdíl mezi námi a původními členskými státy,” říká.

Část odpovědnosti za nízké mzdy leží podle hosta na Češích. „Je to komplexní problém, který se až teď dostává do politického hledáčku, dříve jsme to považovali za samozřejmost. Zvlášť během předkrizového období se životní úrovně sbližovaly velice rychle, to jsme ale jen dohnali ten největší rozdíl. Teď je třeba se zaměřit na to, co máme před sebou dnes, například třikrát vyšší německé mzdy,” tvrdí Chmelař.

Zastavit přísun


Je to ukázka toho, že pokud se nedohodneme na řešení, tak budou ohrožovány jednotlivé svobody, které jsme si zde vydobyli, zejména svobodný pohyb. Může to ohrozit Evropu jako takovou. Aleš Chmelař

Česká republika jako jedna z mála odmítla přijmout uprchlické kvóty. Itálie a Řecko potřebují nyní se zvládáním migrace pomoci asi nejvíce. Vyvíjí Česko nějakou iniciativu na pomoc těmto zemím? Podle Chmelaře ano.

„Jedním z hlavních požadavků Itálie je, aby byl zastaven přísun uprchlíků a migrantů skrz Středozemní moře. Tam je na stole jak program pro pobřežní stráž, tak program pro ochranu hranice s Nigerem. Česká republika se zavázala, že v této oblasti bude patrně nejvíce přispívat k pomoci Itálii,” popisuje host.

Rakousko se dostalo před pár dny do sporu s Itálií, když rakouská vláda začala vyhrožovat, že by mohla uzavřít přechod v Brennerském průsmyku. Reakce ze strany Rakouska je podle Chmelaře přirozená. „Ve chvíli, kdy se pohybuje určité množství lidí, kteří nejsou identifikovatelní, o kterých vlastně nevíme vůbec nic a nepohybují se na základě pravidel, je normální, že chce mít Rakousko kontrolu nad svými hranicemi,” myslí si Chmelař.

Kdo má nyní hlavní slovo v Evropské unii? Jaké jsou příčiny rozšířeného euroskepticismu v Česku? Poslechněte si celé Interview Plus se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Alešem Chmelařem.
autor: bum
Spustit audio