„Sankce proti Rusku nefungují. Je to jako dávat obklady člověku se žloutenkou," říká Pavel Drahotský

24. říjen 2016

Fungují sankce Evropské unie uvalené na Rusko kvůli dění na Ukrajině? Vyřešily něco? A měla by se Unie shodnout na zpřísnění sankcí vůči Rusku kvůli dění v Sýrii? I o tom mluví v pořadu Interview Plus Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

„Sankce proti Rusku jsou neadekvátní reakce. Je to jako kdybyste člověku se žloutenkou dali obklady," říká Pavel Drahotský. Podle něj by na Rusko, jako na specifickou zemi, měl být uplatňován i specifický postup. „Rusko je show o několika lidech. Na ně by měly být uvaleny striktní a osobně se dotýkající sankce."


Mezi Čínou a Českou republikou nejde o vyrovnané partnerství. Z Číny se nám daří poměrně dobře dovážet, nicméně vyvážet do Činy se nám absolutně nedaří. V top16 zemí, kam vyvážíme, se Čína vůbec nezobrazuje.Pavel Drahotský

Sankce Rusko posilují

Podle ředitele Saxo Bank sankce jako nástroj politického nátlaku na Rusko nefungují. „Ty obchodní sankce jako politický nástroj mají dvě velká negativa. Za prvé se ukazuje, že podpora prezidenta Putina stoupá. Za druhé, my tím Rusku umožňujeme čistě protekcionistickou politiku. Naše produkty se tam už nedováží a ruská ekonomika se snaží být soběstačná. Dochází k restrukturalizaci ekonomiky a ve své podstatě ty sankce ruskou ekonomiku posiluj. Ty sankce se prostě míjí účinkem," myslí si Pavel Drahotský.

Dopad sankcí na české exportéry

Obchodní sankce ovlivnily i činnost českých firem exportujících do Ruska. Podle Pavla Drahotského je třeba tento dopad vnímat ve dvou rovinách. „Ten dopad sankcí je krátkodobý v tom, že byly přerušeny obchodní vazby z minulosti. Ten dlouhodobý dopad je, že i firmy, které by mohly v Rusku vybudovat byznys, tam nemůžou jít. Čím déle budou ty sankce fungovat, tím méně nás bude Rusko potřebovat," říká Pavel Drahotský.

Podle serveru Business Info bylo loni Rusko na 13. místě v pořadí zemí, do kterých ČR vyváží. Loni se snížil podíl Ruska na celkovém vývozu ČR na 2 % (v roce 2014 to bylo 3,1 %). Letos se export od ledna do července se meziročně snížil o dalších 12 %.

Je ruský trh stabilní a pro podnikatelské prostředí předvídatelný? A dopadají sankce i na ruskou veřejnost, nebo jen na vysoce postavené podnikatele a úředníky blízké Kremlu? Přehrajte si po kliknutí celý pořad Interview Plus a dozvíte se víc.

Spustit audio