Seniorům zajistíme důstojné stáří odkupem jejich bytu, říká Stropnický. Vznikne tak fond pro sociální bydlení

20. červenec 2017

Program Strany zelených pro parlamentní volby má tři hlavní pilíře – moderní stát, čistá příroda a jistoty a bezpečí. Právě sociální aspekt považuje předseda strany Matěj Stropnický za stejně významný, jako první dva: „Abychom měli svobodnou společnost, musí si být sociálně jistá. Zadlužený člověk není svobodný, ať už na sobě má hypotéku, exekuci nebo nevyjde se svým příjmem.“

Podle Stropnického je nutné zastavit byznys s chudobou a obnovit výstavbu nájemního bydlení.


Určitě jsme více stranou pro městské voliče. Kde je přírody málo, tam je větší poptávka. Ale i na venkově je zelených potřeba, aby ovlivnili nakládání s vodou a půdou.Matěj Stropnický

„Na trhu s byty je dnes konjunktura. Určitá část společnosti má finanční přebytky, které investují do nákupu třetího nebo pátého bytu, které pak za vysoké činže pronajímají, například i formou Airbnb,“ tvrdí. Snižuje se tak dostupnost bydlení na trhu, a proto by měl zasáhnout stát.

Dokud prý Airbnb fungovalo v malém v rámci sdílené ekonomiky, bylo možného věc přehlížet. Dnes už to ale neplatí: „Často se provozuje načerno a bez pravidel a řádného placení daně z příjmu. Proto je Airbnb tak výhodné a je třeba ho regulovat jako každé jiné podnikání.“

Renta za nemovitost

Byty pro sociální bydlení chtějí zelení získat způsobem, který už dnes funguje ve Spojených státech – výkupem od seniorů. Vlastník by dostával rentu ve výši asi dvojnásobku stávajícího důchodu a obec by po jeho smrti nemovitost získala jako protihodnotu.

„V České republice více než 60 procent lidí vlastní nějakou nemovitost. Rodiny ale často nejsou v tak těsné vazbě, aby senior měl potřebu ji někomu odkázat. A navíc jsou tu velmi nízké důchody bez perspektivy výrazného navýšení,“ popisuje Stropnický stav, na který návrh reaguje.

Solární panely na střeše domu

Kdo znečišťuje, ať platí

Rovná daň je podle Stropnického falešný název, protože ve výdajích nízkopříjmových domácností představuje vyšší podíl než u vysokopříjmových. Zelení proto chtějí zavést princip progresivního zdanění, jejich klíčovým tématem je ale v této oblasti ekologická daňová reforma. Tedy kdo znečišťuje, ten ať platí.


Náš volební výsledek bude záviset i na tom, kolik dostaneme prostoru v médiích. Drtivá většina jich je vlastněná podnikateli v odvětvích, která chceme více zdanit.Matěj Stropnický

„Chceme se zaměřit na velké znečišťovatele. Je třeba, aby společnost těžící uhlí místo 2 procent státu odváděla třeba 10 procent. A tím se postupně začne měnit struktura ekonomiky, jako se tak děje na Západě. Od levné práce v energeticky náročných odvětví znečišťujících přírodu k přesnému opaku,“ tvrdí Stropnický.

Konec jádra

Zelení trvají na zastavení investic do jaderné energetiky, naopak chtějí dosáhnout větších energetických úspor a více podporovat obnovitelné zdroje, které lidem sníží cenu elektřiny. Současná podpora obnovitelných zdrojů je podle Stropnického špatně nastavená, což je prý vina sociální demokracie.

„Zelení u toho nebyli. Naší vizitkou není solární tunel, ale program Zelená úsporám, který jsme ve vládě prosadili. Tedy zateplování a solární panely na střechách domů. Jde o to, aby si lidé mohli elektřinu vyrábět sami,“ uzavírá Stropnický.

Jaký volební zisk Strany zelených by považoval za úspěch? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio