Tvrdší postup proti podezřelým z terorismu může vést k větší radikalizaci, tvrdí expert

26. květen 2017

Britská policie je přesvědčena o tom, že za pondělní teroristický útok v Manchesteru je odpovědná celá skupina lidí. Policie zatkla už 8 lidí a usilovně pátrá po osobě, která použitou bombu sestavila, a také po dalších komplicích. Informoval o tom šéf manchesterské policie. V Británii platí nejvyšší, tedy kritický stupeň teroristického ohrožení.

BBC dnes ráno informovala, že policie přestala kvůli únikům sdílet s americkými bezpečnostními složkami informace o atentátu.

Na veřejnost se dostaly citlivé informace z vyšetřování, například jméno možného pachatele a fotografie z místa činu. Britská premiérka Theresa Mayová si kvůli tomu chce stěžovat přímo americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

„Výbušnina byla sestrojena poměrně důmyslně a jsou náznaky, že pachatel by ji nebyl schopen sám vyrobit. Vyšetřování stále probíhá a uniklá informace ho mohla ovlivnit,“ myslí si odborník na terorismus z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Ondřej Ditrych.


V době, kdy probíhalo povstání proti Kaddáfímu, vedli Britové politiku otevřených dveří. Neptali se, jestli tam lidé nejezdí bojovat na straně povstalců. Tehdy to bylo trochu účelové, protože Británie měla zájem na pádu libyjského diktátora. Dnes je ta situace jiná.Ondřej Ditrych

Proč mohl volně cestovat?

Údajný pachatel manchesterského útoku podle informací německého listu Tagesspiegel z Libye cestoval přes Prahu a Düsseldorf. Jak je možné, že člověk, o kterém bezpečnostní složky vědí, může volně cestovat přes Evropu?

„Je to překvapivé. Stále ale platí, že byť ten člověk může být podezřelý ze sympatií k radikální ideologii, například k Islámskému státu, tak to nemusí být samo o sobě důvodem k jeho zadržení, nebo omezení pohybu. Roli tedy mohou hrát i právní překážky – a možná z dobrých důvodů, protože stále ještě žijeme v liberálních společnostech,“ zdůrazňuje Ditrych.

Je čas na tvrdší přístup?

Není ale nyní namístě tyto věci přehodnotit? „Lze na to mít odlišné názory, kde má být hranice individuálních svobod a zvyšování dohledových pravomocí státu. Například ve školách, což je nyní velké téma ve Velké Británii kvůli programu Prevent, který je kritizován jako diskriminační vůči určitým menšinám. Je to politická otázka.“

Demolice domu v palestinské vesnici

Například v Izraeli se k podezřelým z terorismu chovají drsněji. A netrestají jen odsouzené, ale postihují i jejich rodiny. „Je otázka, jak jsou podobné aktivity účinné. A jestli současně neposilují radikalizaci cílových skupin,“ namítá.

Islámský stát se mění

V poslední době podle Ditrycha pozorujeme transformaci Islámského státu. „Zatímco zpočátku se jeho propaganda snažila přilákat nové rekruty na jeho území, dnes vyzývá k difuzním útokům v Evropě, které mají narušit rozhodnost států mezinárodní koalice.“


Islámský stát se mění v celosvětově rozptýlené povstalecké hnutí.Ondřej Ditrych

Stejně tak se mění i cíle teroristů, kteří začali útočit na tzv. lifestylové a měkké cíle, ať už to jsou koncerty, obchodní domy, dopravní prostředky nebo tržiště. Ty lze jen obtížně zabezpečit, na rozdíl třeba od letišť.

„Nejde už také jen o útoky osamělých střelců a organizovaných skupin, ale také o akce, na jejichž provedení se podílejí tzv. virtuální plánovači. Ti mohou být kdekoli na světě a pachatelům pomáhají s realizací jejich útoků. Dokáží na dálku propojit radikalizované jedince, jejich komunikaci je ale díky rozvoji kódované komunikace obtížné odhalit,“ uzavírá Ditrych.

Zvyšuje se v Evropě riziko terorismu? Jakou roli hrají média a sociální sítě? A co způsobuje radikalizaci muslimů? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio