V Rusku v podstatě volby nebyly. Bylo to administrativní předání moci na další období, konstatuje rusista

19. březen 2018

Stabilita a pocit bezpečí patřily k nejčastějším důvodům, které zmiňovali ruští voliči na dotaz, proč znovu dali hlas Vladimiru Putinovi. Ve včerejších volbách zvítězil staronový ruský prezident drtivým rozdílem a zajistil si mandát na dalších šest let. Mezi jeho nejvěrnější voliče patří podle průzkumů mladí lidé, často ti, kteří už se narodili v putinovské éře.

O těchto volbách se mluvilo předem jako o volbách, které nemůže Vladimir Putin prohrát. Proč je jeho pozice tak neotřesitelná? „Neřekl bych, že jde o popularitu a neotřesitelnost. Jde spíše o to, že to v podstatě volby nebyly. Je to spíš takový způsob, jak administrativně předat moc z jednoho volebního období do druhého,“ říká rusista a publicista Jan Machonin.

Putin podle jeho mínění odstranil jediného reálného rivala, Alexeje Navalného, který kvůli vykonstruovaným obviněním nesměl kandidovat. Dále nasadil do voleb falešného opozičního kandidáta, Xeniji Sobčakovou, jejímž úkolem bylo dokázat, že opozice neexistuje. A následně využil administrativní zdroje k zajištění volební účasti.

„Vladimir Putin má značný přirozený elektorát. Lidí, kteří ho skutečně obdivují, je hodně. On jim místo ekonomické prosperity, perspektivy života v klidu a míru a dobrých sousedských vztahů nabídl pocit národní hrdosti. Oni na to rádi kývli. Jsou to desítky milionů lidí, kteří ho za to obdivují a volili by ho i bez machinací, ke kterým docházelo,“ konstatuje rusista.

Nejsilnější podporu měl Putin v Čečensku a na Krymu. „Velká část obyvatel Krymu je ještě v takovém psychologickém stavu, kdy se domnívají, že si polepšili. Ukrajinská vláda se o Krym zas tak dobře nestarala a v něčem se jejich životní úroveň mohla zlepšit. Podpora Putina na Krymu tedy může být poměrně vysoká.“

Profesionální média

Experti často zmiňují silný vliv televize. Machonin vysvětluje, že televizní vysílání je v Rusku pod přísnou kontrolou a řídí se systematickými pokyny. V tištěných a internetových médiích dochází podle něho k přímé cenzuře málokdy. Tlak, pod kterým jsou větší deníky a portály, ale funguje jako autocenzura.

Vladimir Putin

„V Rusku přeci jen existuje poměrně rozsáhlá část médií, především na internetu, která je naprosto svobodná a kritický hlas tam zaznívá. Když člověk chce a má schopnost se v tom zorientovat, tak se k těm kritickým informacím dostane,“ shrnuje rusista.

Fenomén Alexeje Navalného podle něho spočívá v tom, že se mu povedlo vytvořit mediální impérium. Má svou online televizi, kterou sleduje až milion lidí denně, velkou sledovanost má i jeho facebookový profil a dokumentární filmy.

Jan Machonin považuje ruská média za velmi profesionální. „Když člověk pomine to, že jsou některé věci vynechávány nebo mírně manipulovány, tak čtete velmi kvalitní tisk nebo portály. A tam, kde je to úplně svobodné, pracují lidé skvěle. Celkově úroveň ruských médií vůbec není tak špatná, jak by se mohlo zdát.“

Věří Machonin tomu, že Vladimir Putin už nebude v roce 2024 znovu kandidovat? A z čeho vyplývá Putinova popularita u mladých lidí? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: bum , jpr
Spustit audio