Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy: Firmy kvůli brexitu nepanikaří, ale v nejistotě jsou teď všichni

27. červen 2016

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, je hostem Interview Plus. Jaké dopady bude mít brexit na českou a evropskou ekonomiku? Co bude znamenat odchod jednoho z českých nejvýznamnějších obchodních partnerů z EU?

„Velká Británie, a to není fráze, je pro mnoho českých exportérů velmi důležitým trhem. Pro tak silné hráče jako je například Hyundai, je to odbytiště číslo jedna. Pro Škodu Auto, páteř české ekonomiky, je to jeden z největších trhů. Pro mnoho středně velkých a malých podniků je to také důležité teritorium. Jsou v určité nejistotě, byť nikdo nepanikaří,“ odpovídá host Interview Plus Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.


Často slyším, že EU selhala a že celý ten projekt je zbytečný, nefunguje a nikomu nepomáhá. Vraťme se ale ke kořenům. Proč byla založená Evropská unie? Kvůli tomu, aby Evropa, která byla kdysi nazývána kontinentem válek, aby spolu konečně přestala válčit. Takže úspěšná je. Když kvůli ničemu jinému, tak kvůli tomu, že se tady 70 let neválčí. Radek Špicar

Co reálně už nyní znamená dopad brexitu na ekonomiku, je podle něj oblast investic, kde již nyní britští investoři váhají, ačkoli ještě před pár měsíci v rámci svého rozvoje uzavírali obchody.

„Byl bych rád, kdyby na straně Velké Británie bylo jasno, kdo bude vyjednávat, s jakým mandátem a o co v těch vyjednáváních půjde,“ odpovídá Špicar a odhaduje termín zahájení takových jednání na září nebo říjen tohoto roku.

Další scénář

Špicar svým přirovnáním k rozvodu odhaduje, že v případě varianty, kdy by roli sehrály negativní nálady na obou stranách, by dopady skutečně pocítila Česká republika vzhledem k silnému obchodnímu partnerství. Jak ale dále uvádí:


„80 % HDP u nás tvoří vývoz a 83 % toho exportu míří do EU. Jakékoli narušení vnitřního trhu, jakékoli nové celní nebo necelní bariéry by pro nás byly katastrofální, protože bychom nebyli schopni to obrovské množství služeb a výrobků, které tady produkujeme, umísťovat na ten trh, který je pro nás klíčový.“

„Nikdo neví v tuto chvíli, jak to dopadne. To je asi nejčestnější odpověď, kterou v tuto chvíli můžete dostat.“

Kromě již zmíněného oslabení investic se dá podle Špicara například očekávat, že britská společnost sama pocítí to, co dosud brala jako samozřejmost. „Bude nás to každého něco stát a oslabí jak EU, tak Británie.“

Je myslitelné to, aby se platilo eurem do budoucna v celé Unii? I to se dozvíte při poslechu celého Interview Plus.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.