Vladimír Dlouhý: Ukrajinci nás nezachrání, kvalifikované síly si musíme pěstovat sami

24. leden 2017

„České ekonomice se daří, ovšem to slovo daří je krátkodobé a má celou řadu vedlejších omezení,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, podle kterého by země měla otevřít dveře pracovním silám z Ukrajiny.

„Za prvé mzdová úroveň stále neroste tak, jak by si lidé přáli, za druhé potřebujeme dostat naši ekonomiku na vyšší úroveň výroby s vyšší hodnotou přidanou zpracováním. K tomu potřebujeme kvalifikovanou pracovní sílu, kterou si musíme vychovat sami doma, mezi námi Čechy nebo mezi obyvateli České republiky. Dovoz pracovní síly ze zahraničí dlouhodobý problém neřeší a žádní Ukrajinci nás nezachrání. Ale krátkodobě se zdá, že by byla škoda, kdybychom neotevřeli trh - momentálně, kdy opravdu v některých oblastech je podle podnikatelů nedostatek pracovní síly až zoufalý,“ dodává.


Dovoz pracovní síly ze zahraničí dlouhodobý problém neřeší a žádní Ukrajinci nás nezachrání. Ale krátkodobě se zdá, že by byla škoda, kdybychom neotevřeli trh.Vladimír Dlouhý

Tato vláda zřejmě i pod tlakem odborových svazů není příliš nakloněna otevření pracovního trhu dovozu z Ukrajiny. Přičemž platí, že podnikatelé chtějí právě Ukrajince. Zdá se, když jsme pod tlakem různých migračních vln z jiných oblastí světa, které mají své velmi negativní dopady v sousedních zemích, že bychom v tomto měli být ostražití. Ale pokud jde o Ukrajince, je tam kulturně historická a jazyková příbuznost. Ti lidé jsou poměrně dost vzdělaní, jen nemají doma práci,“ vysvětluje Dlouhý a pokračuje: „Jestli máme program, který sem umožní dostat 5000 Ukrajinců, přičemž poptávka je zhruba přes 100 000, tak proč to nevyužít.“

Podle Dlouhého je v Česku obdobně velký zájem o pracovníky z Vietnamu a Mongolska, narozdíl od Rumunska a Bulharka. U polských a slovenských sousedů stejně jako u nás ekonomika sílí, což vysvětluje stále klesající zájem o pracovní pozice v Česku.

Celý rozhovor s Vladimírem Dlouhým si poslechněte už nyní ZDE.

autoři: kte , bum
Spustit audio