Vladimír Špidla: Náš stát není slabý, uprchlíky dokážeme zvládnout

1. prosinec 2015

Dokáže se česká vláda efektivně vypořádat s aktuálními bezpečnostními hrozbami, které sebou nese migrační vlna? Je Česká republika připravena mravně i věcně zvládnou uprchlickou krizi?

„V České republice existuje řada politických uskupení, která formulují velmi nepřátelské postoje vůči lidem, kteří přicházejí z válečných oblastí,“ všímá si šéfporadce premiéra a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla.

I když jsou podle něho na okraji zájmu většinové společnosti, jejich největší prohřešek je významný.

„Berou uprchlíkům základní hodnotu, kterou mají: stále jsou to lidé a jsou v katastrofální nouzi, kterou si absolutně nedovedeme představit. Kdo nezažil, tak prostě neví, co to je být tři roky v bombardovaném městě.“

V této věci má vláda své povinnosti. „Myslím, že v oblasti vysvětlování ještě leccos dlužíme, to je zřejmé. Musíme si uvědomit a musíme vysvětlovat, že jsme schopni ta množství uprchlíků, která připadají v úvahu, zvládnout,“ tvrdí Špidla.

Jsou způsoby jak postupně pomáhat v integraci i jak zajišťovat bezpečnost, vysvětlil šéfporadce. „Není to lehká úloha, ale vláda je schopná zvládnout jak bezpečnostní otázku, tak humanitární závazky,“ dodal.

Celospolečenská debata na téma uprchlíků je nutná, soudí Špidla. „Když popíšete přesně situaci a sejmete z ní předsudky a nepravdivá vyjádření, tak v takový okamžik se atmosféra debaty výrazně mění.“

„Uvědomme si, že v době jugoslávské války tady bylo asi 50 tisíc lidí převážně z Bosny, byli to většinou muslimové, a celý problém jsme dokázali zvládnout,“ připomněl českou zkušenost s uprchlíky šéfporadce.

Ten je přesvědčen, že Česká republika je schopná se řešení krize úspěšně postavit. „Náš stát není slabý, a je schopen společně zvládat bezpečnostní i humanitární povinnosti které má.“

„V době, kdy jsem byl komisařem, byla uprchlická vlna do Španělska, kdy v průběhu deseti let přivedla do země 5 milionů lidí. Současná vlna je jedna z největších a přináší obrovské problémy, ale na příkladu Španělska je vidět, že je zvládnutelná, aniž se společnost dostane do krize,“ tvrdí Vladimír Špidla.

Jakou roli hrají poradci v rozhodování premiéra? Dotlačili předsedu vlády k útoku na prezidenta, jak tvrdí hradní mluvčí? Dokáže se česká vláda efektivně vypořádat s aktuálními bezpečnostními hrozbami? Jaké jsou české-německé vztahy, a co přinese klimatické konference v Paříž? Poslechněte si celé Interview Plus s Vladimírem Špidlou!

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio