Vojtěch Filip: Kvóty jsou taková pitomost, že jsem větší ještě neslyšel

2. únor 2016

Rozhovor s předsedou KSČM na téma EET, jednacího řádu Sněmovny, politiky Evropské unie a posílení vnějších hranic schengenského prostoru.

Dominantní téma ve sněmovně je elektronická evidence tržeb (EET). Na čí straně stojí KSČM?

„V každém případě je to krok správným směrem, protože to zavádí daňovou rovnost podnikatelů vůči daňovému systému. V tomto ohledu se pravicová opozice staví na stranu těch, kteří podvádějí,“ odpovídá v Interview Plus předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Dodává, že KSČM nevnímá EET jako něco, co by poškozovalo skutečně poctivé podnikání. „Pokud jde o vládní návrh, tak jsem přesvědčen, že takový návrh zákona si zaslouží podporu,“ uvádí Filip.

Měl by se změnit jednací řád Sněmovny?

„Nejsem velký příznivec změny jednacího řádu, i když drobné změny bych jistě podpořil. Je evidentní, že ta debata má být ve třetím čtení dokončena, bude dokončena do 120 dnů, právě díky tomu, že jsme určili limit pro diskuzi. Přitom nevylučujeme, aby diskutoval každý svobodně se stejnou úrovní, nikoli podle toho, aby se přiřazovali konkrétní časy pro jednotlivé poslanecké kluby,“ říká Filip.

Návrh na přiřazení času podle velikosti klubu strany ve Sněmovně Filip odmítá.

Těžíte politické body z toho, že jste dlouhodobě strana, která může kritizovat vládu i pravicovou opozici?

„To je taková fikce. My jsme až do roku 2002 pracovali na tom, abychom měli šanci získat i ty, kteří se vymezili proti vládám, které tady vládly. Po roce 2002 jsme se rozhodli získávat hlavně programové voliče. To ale také znamenalo větší nároky. Není pravda, že bychom měli jen opoziční roli, ačkoli na celostátní úrovni tomu tak je,“ odpovídá Filip s odkazem na komunistické zástupce jednotlivých krajů.

Filip si myslí, že KSČM prokázala na krajské úrovni to, že má schopné lidi, kteří dokáží za méně peněz udělat více práce.

Jak hodnotíte současný stav v Evropské unii a roli České republiky?


Kvóty, promiňte mi to vulgární slovo, je tak velká pitomost, že větší jsem od žádného evropského politika ještě neslyšel. Protože opravdu neumím zajistit, bez toho aniž bych někoho zavřel z těch uprchlíků, aby zůstal v České republice, když tady zůstat nebude chtít. Protože tím pádem padá jeden z pilířů Evropské Unie.

Filip v rozhovoru kritizuje premiéra Sobotku za to, že je příliš nakloněný politice Bruselu. Konrétně uvádí jednání o posílení vnější hranice EU.

„Jsme v situaci, kdy EU připustila, že se víc jednotlivé státy starají o své vnitřní hranice a nestaráme se o vnější hranici Evropské unie. V tom případě nevím, jak se naplňuje princip společné zahraniční a bezpečnostní politiky? Podle mě se nenaplňuje,“ říká Filip.

Filip razantně kritizuje postup představitelů EU, předchozí podceňování krize a nízké zabezpečení hranice EU.

Podle Filipa při této politice hrozí rozpad Schengenu. Filip v závěru rozhovoru naznačuje, že podle něj při současném stavu nezbyde Slovinsku nic jiného, než oplotit znovu hranice.

Celý rozhovor si můžete pustit ze záznamu pořadu Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.