Zaorálek: V Evropě chápou, proč jsme odmítli kvóty. Pokutě za neplnění se můžeme vyhnout

7. prosinec 2017

Evropská komise zažaluje Českou republiku, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli jejich přístupu k programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Nebylo chybou červnové usnesení vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), že Česko nepřijme ani jednoho uprchlíka? „Šlo o politický krok. Dávali jsme tím najevo, že systém nefunguje, a dokonce nám Řecko a Itálie v přemisťování brání, protože neplní věci, které jsme po nich chtěli,“ říká ministr zahraničí v demisi Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Ministr vnitra Milan Chovanec ze stejné strany v létě do Bruselu vzkazoval, že „na území Itálie a Řecka není v současné chvíli nikdo, kdo splňuje podmínky pro relokace, proto je jakákoliv nabídka ze strany Česka bezpředmětná.“ Podle komisaře pro migraci Dimitrise Avramopulose to ale nebyla pravda, protože jiné země uprchlíky přijímaly.


V politice máte právo používat i silné nástroje, v krajním případě i nerespektování pravidel. Použili jsme to jednou a výjimečně.Lubomír Zaorálek

„Za svými slovy si stojím. Nepřipravili nám uprchlíky například z hlediska bezpečnosti. Hlavně jsme ale chtěli dát najevo, že systém nefunguje. Nebylo to ani o přijímání, šlo vlastně o to, abychom každé tři měsíce oznámili počet žadatelů. Bylo to jen byrokratické vykazování čísel,“ oponuje Zaorálek.

Česká republika v rámci programu přijala dvanáct uprchlíků a Slovensko jen o čtyři více. Podobné usnesení ale nepřijali, nadále nabízeli volná místa a žalováni nejsou.

„My jsme žalobu očekávali. Rozsudek lze čekat v řádu osmnácti měsíců, ani ten ale nemůže znamenat uložení finančních sankcí. Stále je zde prostor pro dohodu,“ přibližuje.

Andrej Babiš

Proč jsme euroskeptičtí?

Podle říjnového průzkumu Eurobarometru je v České republice nejméně příznivců Evropské unie ze všech členských zemí, jen 29 procent.

„Projevuje se to, že Unie nebyla schopna dostatečně reagovat v okamžicích krize, ať už ekonomické, migrační nebo eura. A je to pravda, není jednoduché prosadit reakci 28 zemí,“ podotýká pravděpodobný příští předseda sněmovního zahraničního výboru.

Zároveň ale připomíná, že Unie je schopná krize řešit. Například se posílila ochrana hranic a vlna migrantů přicházejících do Evropy je nesrovnatelně menší. „Trvá to dlouho, ale má to cenu. Žádné podobné uskupení ve světě nenajdete,“ uzavírá Zaorálek.

Vyjednávají sociální demokraté s hnutím ANO o vládě? Je správné, že Spojené státy uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio