Zapojili jsme lidi z Prahy 7 do rozhodování, setkáváme se i v hospodě, říká starosta Čižinský

15. listopad 2016

Existuje recept na to, jak uspět v komunální politice? „Náš recept je podobný, jako byl recept starosty Semil, Jana Farského, tedy skutečně posbírat tu podporu po lidech, nechat si ji podepsat a kandidovat s ní. Pokládám to za velmi demokratické,“ odpovídá na jednu z prvních otázek moderátora Michaela Rozsypala starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský, host Interview Plus.

Širší veřejnosti vešel do povědomí také jako iniciátor místního referenda v kauze plánované stavby radince pražské sedmičky, která měla být předchozím vedením v čele s Markem Ječménkem (ODS) vybudována za jednu miliardu korun.


Komunální politik Jan Čižinský se narodil 22. dubna 1978. V listopadu 2014 byl zvolen za iniciativu PRAHA 7 SOBĚ starostou sedmé pražské městské části, do té doby působil aktivně v komunální politice a jako středoškolský pedagog (vyučoval latinu na Malostranském gymnáziu). Tu společně s filozofií vystudoval na Filozofické fakultě, obor politologie a mezinárodních vztahů pak na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2003 je členem KDU-ČSL. Působil jako asistent Cyrila Svobody a Mariana Jurečky. V roce 2013 mu byla udělena Cena předsedy KDU-ČSL za občanskou angažovanost, ve stejném roce získal protikorupční cenu Bílá lilie. Je ženatý a má tři dcery. Do povědomí vešel také tím, že téměř všude jezdí na svém kole, místo diplomatky s batohem na zádech.

Na otázku moderátora, zda příliš mnoho referend může vést ke ztrátě zájmu o lokální politiku, odpovídá: „Například když chtěl starosta Prahy 10 zničit referendum, vyhlásil jich asi tři nebo čtyři za sebou. Čímž samozřejmě úplně usekl výpovědní hodnotu jakéhokoli z nich.“


Snažíme se lidi zatáhnout co nejvíce do rozhodování. Už jsme zorganizovali přes dvacet setkání. Potkávám se třeba každý měsíc s lidmi v hospodě, kam může přijít kdokoli a vznést cokoli. Zaznamenáváme zajímavý efekt. Čím více se snažíme lidi do rozhodování zapojit, paradoxně tím méně chodí na jednání zastupitelstva, protože necítí už takovou potřebu s námi přímo komunikovat.Jan Čižinský

„Referendum je z podstaty věci záchranná brzda, když už není vůbec žádná jiná možnost,“ vysvětluje Čižinský, že lidové hlasování nelze používat jako pravidelný nástroj komunální politiky. „Domnívám se, že referenda bývají platná v obcích do 4 000 obyvatel, kde mají podle mé zkušenosti smysl. Ale vypsat ho ve větší obci, potom to musí být skutečně nějaká snaha zezdola se bránit nějaké extrémní záležitosti - třeba jako naše městská část kvůli stavbě radnice, nebo něco, co předznamenává vývoj obce nebo města na dlouhé roky dopředu,“ dodává.

Metropolitní plán v (ne)dohlednu?

„Prozatím se nás jako městské části nedotýká nijak protože by měl začít platit až v roce 2022. Zmatky se projeví až tehdy a v té době bude mít zřejmě bohužel i zpoždění,“ komentuje Čižinský dopad rozpadu týmu metropolitního plánu a nekoncepčního pražského magistrátu.

„Situace je velmi nešťastná a myslím, že k ní nemělo nikdy dojít. Doufám, že bude ale dopracován a část původního týmu odborníků by mohla reagovat na podmínky, které tam budou vytvořeny,“ dodává.

Co si myslí Jan Čižinský o dopravě a parkování v hlavním městě? Celý rozhovor Michaela Rozsypala se starostou Prahy 7 si poslechněte už nyní ZDE.

autoři: kte , Michael Rozsypal
Spustit audio