Zavést euro? Když nepřesvědčíme lidi, nemůžeme tak zásadní krok udělat, odpovídá Zaorálek

29. červen 2016

Hostem Interview Plus je ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). V jaké situaci je osmadvacítka a je připravena na to stát se sedmadvacítkou? Co se změní pro Česko? A co vláda udělá pro to, aby zvýšila důvěryhodnost evropského projektu u vlastních voličů?

„To referendum v Británii je podle zákona pouze poradní. Ono samo o sobě nic nespouští, takže kdyby si britští politici řekli, že tohle referendum bylo těsné nebo že na vystoupení z EU je to málo, což se dnes takové hlasy ozývají – tak kdyby to někdo začal teď říkat, je to věc, která se dá také napadnout. Každopádně jediný, kdo může rozhodnout, je v Británii parlament,“ vysvětluje v pořadu Interview Plus ministr zahraničí Lubomír Zaorálek situaci kolem britského referenda.


„Varujeme před cestami kamkoli do jihovýchodní části Turecka, stejně tak před cestou do Ankary. A vzhledem k tomu, co se děje k Istanbulu, tak bych doporučoval se vyhýbat se místům, jako jsou tržiště a místům, která jsou riziková vzhledem ke většímu pohybu lidí,“ říká Zaorálek pro Český rozhlas Plus vzhledem k útokům v Istanbulu.

Britský parlament může říci, že na základě referenda pošle žádost podle článku 50 Lisabonské smlouvy. „Pokud to parlament neudělá, tak se vlastně právně nic neděje. A jak jsme slyšeli, tak parlament to nehodlá udělat, protože v parlamentu jsou tuším tři pětiny poslanců proti odchodu z EU. A proto říkám, že se začíná mluvit i o těch mimořádných volbách,“ říká Zaorálek.


Přál bych si, aby i Evropská komise byla ta, kdo pomáhá jednotu evropských zemí držet. A myslím si, že v posledních měsících to právě Evropská komise ústy svého předsedy nedržela. Měl by se změnit styl její práce. Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Měla by Česká republika vstoupit do eurozóny, tedy přijmout euro?

„Víme, že v eurozóně nebyly dodržovány principy jako například pakt stability,“ stěžuje si Zaorálek na současný stav některých evropských států a jejich fiskální disciplínu v souvislosti s přijetím eura. „Chci, aby to nebylo tak, že pro někoho budou platit pravidla, pro někoho budou platit omezení na deficit státního rozpočtu a pro někoho ne – protože potom v případě, když dojde ke krizi, tak se na to budou muset všichni skládat, a to je břemeno pro všechny,“ vysvětluje svůj postoj ministr zahraničí.

Měla by Česká republika přijmout euro a stát se součástí eurozóny? Tento krok k evropské integraci podle něj nejde dělat bez politické dohody a bez podpory veřejnosti. „Pokud nedokážeme přesvědčit lidi, tak nemůžeme tak zásadní krok udělat,“ odpovídá Zaorálek.

Bude to pro Zaorálka téma pro příští volby? A jak se poučí česká vláda, aby nedošlo ke stejnému referendu jako v Británii. Nebo by k němu mělo dojít? I to se dozvíte při poslechu celého Interview Plus Michaela Rozsypala.

Spustit audio