Zdravý životní styl se dostatečně neakcentuje, říká Jiří Kejval

6. duben 2016

V příštím roce by mělo jít na sport ze státního rozpočtu 6 miliard korun. Zároveň se budou státní dotace přidělovat na 3 roky. Co na to říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval?

„Pokud by se to podařilo zrealizovat a opravdu by od příštího roku všechny ty návrhy, které paní ministryně přednesla, platily, tak by to byl určitě velký posun pro český sport,“ komentuje věc Kejval v pořadu Interview Plus.

Oproti každoročnímu přidělování dotací by tříleté programy měly sportovnímu prostředí přinést větší jistotu. „Finanční prostředky jsou klíčová věc, která určuje další fungování českého sportu,“ říká Kejval.


Ministerstvo školství by mělo konkrétní podmínky přidělování dotací na sport zveřejnit do konce června, uvedla včera na tiskové konferenci ministryně Kateřina Valachová z ČSSD. V příštím roce by mělo jít na sport ze státního rozpočtu 6 miliard korun, potvrdila ministryně společně s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO. Letos sport od státu dostává 3,7 miliardy korun.

V 70. a 80. letech byl podle něho sport postavený na dobrovolné práci trenérů. To se změnilo v 90. letech, kdy se změnilo i chování a vnímání české společnosti. „Je těžké si dnes představit někoho, kdo zasvětí svůj život dobrovolné práci ve sportu. Dnes je navíc větší tlak na to, aby lidé byli odborníci,“ vysvětluje Jiří Kejval.

Prospělo by zřízení ministerstvo sportu?

Dalším problémem českého sportu je množství peněz, které český sport dostává od sponzorů. Podle něho jsme v této věci v rámci Evropy na chvostu. „Problém je daný především tím, že většina firem je tady v držení zahraničních společností – a ty nemají žádný důvod dávat peníze na český sport,“ vysvětluje Kejval.

„Byli bychom rádi, kdybychom měli svého člověka, který bude propagovat nejen sport, ale především zdravý životní styl. Myslíme si, že zdravý životní styl je věc, která se dostatečně neakcentuje – především u nejmladší generace,“ reaguje Kejval na otázku, zda by prospělo zřízení ministerstva sportu.

Děti a sport

„Přišly nové technologie – počítače, hry na mobilu atd., a to jsou věci, které děti odvádí od sportu jako takového,“ říká Jiří Kejval k tématu nízké pohybové aktivity dětí. Podle jeho názoru hraje roli i bezpečnost. „Dřív byly ulice plné dětí, které si tam hrály a běhaly. Dneska nevidíte žádné dítě, rodiče je vozí auty na různé kroužky,“ pokračuje Kejval.

„Mě trápí, že pod pojmem sport většina lidí vidí fotbalové utkání Sparta – Slavie, ale sport je věc, která se týká každého z nás. Já bych se spíš chtěl bavit o zdravém životním stylu, protože zdraví je ta největší hodnota, kterou máme,“ uzavírá Jiří Kejval.

Jak pokračují přípravy na Letní olympijské hry v Riu de Janeiru? A jak zlepšit financování českého sportu prostřednictvím sponzorů? Dozvíte se v dnešním Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio