Zeman a Babiš jsou hromosvody vzteku. Politici musí zastavit epidemii exekucí, vyzývá sociolog

5. únor 2018

Parlamentní a prezidentské volby ukázaly, že Česká republika je rozdělená země. Podle sociologa Stanislava Bilera proti sobě ale nestojí města a venkov, společnost se štěpí podle linie věku a vzdělání. Zároveň ale existují zanedbané regiony, o kterých se nemluví. „Když se analyzuje vývoj České republiky podle HDP nebo nezaměstnanosti, v průměru se celá země má lépe. Ale pro některá místa to neplatí,“ říká.

„Lidé v periferních oblastech jsou v pasti, protože ať ve volbách volili, koho chtěli, tak se kolem nich nic nemění. A zatímco v televizi sledují, jak se daří mýtickému HDP a rostou platy, tak oni to nikde nevidí,“ dodává. Pozitivní makroekonomická data navíc dále posilují jejich frustraci, protože oni se mají pořád stejně a ani nemají ve svém okolí nikoho, komu by se dařilo lépe.


V podstatné části společnosti je podrývána důvěra ve spravedlnost a celý demokratický systém. To je nebezpečné teď i do budoucna.Stanislav Biler

Úspěch Miloše Zemana a Andreje Babiše podle Bilera spočívá v tom, že se na tyto voliče dokáží obrátit. „Ekonomy a komentátory zarámují jako mediální mainstream, který jde proti obyčejným lidem. Oni ale ta témata jen zvednou a použijí pro svůj volební úspěch, ale reálně pro lidi nic neudělají,“ soudí.

Biler také upozorňuje na to, že se nevede debata o narůstajícím počtu exekucím, kterých je asi 800 tisíc. „To je hrozivé číslo. Ti lidé navíc nežijí ve vzduchoprázdnu, mají rodiny, přátele, sousedy. A získávají dojem, že zatímco obyčejný člověk je trestán za jakoukoli životní chybu, mocní se trestu vyhnou,“ tvrdí.

Hromosvody vzteku

Premiér Andrej Babiš

Proč se ale z exekucí nestalo dominantní téma sněmovních nebo prezidentských voleb? „Pro strany a politiky, kteří se na tomto vzteku dostávají do parlamentu nebo prezidentského úřadu, je to výhodné. Místo řešení nabízejí hromosvody vzteku, ať už to jsou uprchlíci, média nebo pražská kavárna. Na tom si lidé vybíjejí zlost, že někdo jiný může za jejich problémy,“ myslí si Biler.

„Nechápu, proč se tématu nechopily tradiční strany. Musí nabídnout řešení a ve volební kampani ukázat na ty, kdo s tím problémem nic nedělají. Dokud toto nevyřešíme, bude ve velké části společnost přetrvávat vztek, frustrace a pocit prohry,“ doplňuje.

Andrej Babiš podle Bilera jako jeden z mála politiků, kdo kromě útoků proti elitám nabídl i pozitivní program. „Je ale velmi neurčitý a po lidech nic nechce. Stačí ho jen zvolit a on bude makat. Voliči tak už po několikáté zkusili někoho nového. Až je zklame, tak ho zase vymění,“ uzavírá.

Co rozhodlo prezidentské volby? Jaký vliv na společnost mělo EET? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio