Zemanův čínský poradce může být vyšetřován kvůli korupci i bezhlavým investicím, zamýšlí se sinolog

8. březen 2018

Na inauguraci prezidenta Miloše Zemana zůstane jedna židle prázdná. Prezidentův poradce a předseda čínské společnosti CEFC Jie Ťien-ming pozvání dostal, spekuluje se ale o tom, že je doma vyšetřován kvůli ekonomické kriminalitě. „V tuto chvíli to asi nelze ověřit, protože pokud je skutečně vyšetřován, pak to má na starost zvláštní vnitrostranický úřad s názvem Centrální komise pro disciplínu. Je to v podstatě extralegální forma zatčení,“ přibližuje sinolog Martin Hála.

Dotyčná osoba tak na několik týdnů až měsíců zmizí, nekomunikuje ani se svojí rodinou a nemá k dispozici právníka. „Nikdo dokonce ani nesmí potvrdit, že je zadržován, jde o tajný proces,“ dodává Hála. Podle kancléře Vratislava Mynáře prezident Zeman o věci mluvil s čínskou velvyslankyní, ta mu ale informace o Jieho vyšetřování nepotvrdila.


V roce 2015 byla CEFC relativně neznámá a velmi jí pomohlo, když se její předseda stal čestným poradcem předsedy Valného shromáždění OSN a českého prezidenta.Martin Hála

Jie Ťien-ming je Zemanovým poradcem od roku 2015, pověřovací listiny mu už na jaře předal Mynář a další z prezidentových poradců Martin Nejedlý. Zveřejněno to ale bylo až na podzim téhož roku.

„Je zajímavá koincidence, že Jieho blízký spolupracovník Patrick Ho je ve Spojených státech obviněn z toho, že poslal předsedovi Valného shromáždění OSN Samu Kutesovi půl milionu dolarů poté, co se Jie Ťien-ming stal jeho čestným poradcem. To bylo také v roce 2015, vrhá to zvláštní světlo i na české jmenování,“ tvrdí Hála.

Příliš mnoho dluhů

Právě tato korupční aféra, ve které jde o uplácení hned několika afrických politiků představitelem CEFC, tak může být důvodem Jieho vyšetřování. Za vším ale můžou být i rozsáhlé investice společnosti v zahraničí.

„V posledních několika měsících v Číně probíhá velké tažení za oddlužení ekonomiky. A to zejména proti velmi viditelným investičním společnostem, které v zahraničí investují dosti bezhlavě na základě miliardových půjček od čínských státních bank a z ciziny,“ popisuje Hála.

Martin Hála

To představuje riziko pro celý systém, úřady se proto snaží zadlužení snižovat. Jedním z opatření je omezení aktivit společností, jako je například CEFC, ale zjišťuje se i efektivita investic a zda nedochází k praní špinavých peněz. To je podle Hály jeden z možných důvodů Jieho vyšetřování.

Tajemný obr

CEFC je prý jedna z nejtajemnějších čínských společností, v řádu několika let vyrostla ve společnost s miliardovými zisky, která ovládá některá velmi důležitá průmyslová odvětví. Získala například státní zakázku na budování strategických ropných rezerv.


Problémy má celá společnost CEFC, týkají se její reputace. To má hmatatelné důsledky na finančních trzích, akcie poklesly o desítky procent.Martin Hála

Také z hlediska majetku jde o jednu z největších firem v Číně a na světě, odhaduje se na v přepočtu asi půl bilionu korun. Vysoké jsou ale i její závazky, které Bloomberg odhaduje na téměř 400 miliard korun.

Hála rovněž připomíná, že CEFC je největším čínským investorem v České republice. „V roce 2015 tu nakupovali, co mohli. Kromě fotbalové Slavie to byla řada nemovitostí v Praze, Pivovary Lobkowicz a vstoupili i do mediální společnosti Empresa Media. Celkově ale to portfolio není příliš rozsáhlé, očekávání se nenaplnila,“ uzavírá.

Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio