Kdo byl tajemný agent československé zpravodajské služby A 54?

19. březen 2021

Bezmoc, smutek, pláč i zaťaté pěsti. Tak vypadal, alespoň podle fotografií a vzpomínek pamětníků, mrazivý 15. březen 1939.

Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 8. 7. 2016

Zbytky původního Československa obsadila nacistická vojska a zřízen byl Protektorát Čechy a Morava, pod „ochranou Německé říše“. Co to znamenalo po dlouhých šest let, netřeba opakovat.

Čtěte také

Ale opravdu nebyly o obsazení země dopředu žádné informace? V únoru roku 1936 obdržel František Moravec, jeden z klíčových důstojníků československé rozvědné služby, dopis, ve kterém bylo mimo jiné uvedeno: „Nabízím Vám své služby. (…) Máte-li zájem, odepište na adresu: Poštovní schránka č. 9, Chomutov. Pak sdělím podrobnosti. Karl.“

František Chvalkovský: „Té zprávě nevěřím“

O jaké služby se jednalo? A došlo k danému setkání? Nebyla to jedna z informačních cest, které upozorňovaly na možné obsazení země nacisty? A kdo vůbec byl ten proslulý agent A 54? Jaký byl jeho další životní a profesní příběh? Odhalila ho nacistická moc?

Čtěte také

Pár dnů před 15. březnem 1939 František Moravec navštívil jednání tehdejších členů vlády v Kolowratském paláci. Po jeho sdělení, že k obsazení státu dojde velmi brzy, mu tehdejší ministr zahraničí František Chvalkovský mimo jiné sdělil: „Té zprávě nevěřím. Mám informace, že v Berlíně je naprostý klid a nic nenasvědčuje přípravám nějaké násilné akce proti našemu státu.“

Byla to jistá dávka naivity, bohorovnosti, přehnané důvěry v Adolfa Hitlera nebo čirého amatérismu? To jsou otázky, které se objevují právě v těchto souvislostech.

Zpráva o invazi

A pouhý den před daným 15. březnem pak přichází Františku Moravcovi vzkaz od vojenského atašé československé legace v Berlíně, plukovníka Hrona, že německá invaze se uskuteční následujícího dne. Svůj vzkaz plukovník Hron zakončil slovy: „Bůh vám pomoz a nám taky.“

František Moravec již na nic dalšího nečeká, vybere několik osvědčených zpravodajských důstojníků spolu s klíčovými materiály a penězi zpravodajské služby a odlétá do Velké Británie. Právě tam začne budovat exilovou zpravodajskou službu a cvičit budoucí parašutisty. Ale to už je jiný příběh.

Celý pořad Ivany Chmel Denčevové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související