Jak vznikla československá zpravodajská služba?

Neexistuje stát, který by neměl svou vlastní zpravodajskou službu, která se právě špionáží zabývá. Kdy byla vůbec československá zpravodajská agentura byla založena? Bylo to až po vzniku nového státu, jak by se mohlo zdát?

Špionáž je nikdy nekončící „hra“. Její podstatou je získat co nejvíce informací o protivníkovi a naopak co nejméně informací mu poskytnout, také správně předvídat vývoj budoucích událostí. Je to ze své podstaty tajná činnost, takže naše filmové představy se často míjejí se skutečností. Byli ti, kteří v dané oblasti tehdy působili již v období 1. světové války, de facto vlastizrádci, protože pracovali proti tehdejšímu Rakousku-Uhersku?


Hostem pořadu je historik dr. Michal Lukeš, literárně spolupracoval Hynek Pekárek, režie Michal Bureš. Pořad připravila a moderuje Ivana Denčevová. Účinkují Ladislav Frej, Jaroslav Plesl, Pavel Batěk, Martin Myšička a Kamil Halbich.

Zpravodajci, byť do značné míry amatérští, se objevili nejen v domácím prostředí, kde působil proslulý spolek Maffie, ale také v zahraničí. Ostatně v exilu tehdy byli takové politické osobnosti, jako například Tomáš Garrigue Masaryk, který se stal jedním z hlavních organizátorů této zpravodajské služby.

Na scéně se objevil Čechoameričan Emanuel Voska, který už v roce 1914 způsobil nebývalý rozruch v recepci jednoho starobylého londýnského hotelu. Právě tam byl totiž nečekaně zatčen. Pracovníci Scotland Yardu se domnívali, že jde o německého špióna s americkým přízvukem, který právě přicestoval z nepřátelského Rakouska. A stačilo k tomu tak málo, aby uklízečka našla jeho rozpárané boty pod postelí. Ano, i tak se pašovaly zprávy a klíčové informace.

Emanuela Vosku získal pro spolupráci budoucí prezident Masaryk. Tak budoucí Československo získalo skvělého tajného kurýra, a dokonce nejlepšího zahraničního zpravodajce, kterého kdy TGM za 1. světové války měl.

Masaryk se Sokoly v roce 1920
autoři: ide , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.