Socialistické Československo – gastronomický ráj, nebo doba prázdných regálů?

Politika v daném období zasahovala do všech oblastí života, gastronomii nevyjímaje. Nedostatek zboží se stal i námětem anekdot - Foto:  Archiv Davida Hertla

Politika v daném období zasahovala do všech oblastí života, gastronomii nevyjímaje. Nedostatek zboží se stal i námětem anekdotFoto:  Archiv Davida Hertla

Co bylo dříve – vejce, nebo slepice? Dřív bylo všechno. Typická socialistická anekdota vystihuje téma gastronomie v období socialistického Československa. Byl to gastronomický ráj, nebo měli jeho obyvatelé spíše prázdný stůl?

Dobové anekdoty jsou rovněž svědectvím doby, takže se jejich prostřednictvím můžeme dozvědět především to, jaké zboží chybělo na trhu. Možná je překvapující, že to byly i tak běžné potraviny, jako například čočka nebo ocet. 

Jistým symbolem luxusu – a možná také šikovnosti – bylo i to, jak se které rodině podařilo nedostatkové zboží zajistit. S tím souvisel výměnný obchod, který byl mimořádně důležitým pro „přežití“, týkal se totiž nejen potravin, ale také dalšího běžného zboží i řemeslnických prací. 

Pořad připravila a moderuje Ivana Denčevová, literárně spolupracoval Hynek Pekárek. Režii pořadu měl Michal Bureš. Hostem je historik doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D.

Ostrou kritikou je deníkový záznam překladatele a spisovatele Jana Zábrany, který si v létě roku 1979 zapsal: „Přesolené párky, tvrdé rohlíky, předražené ovoce, zkyslé mléko v pytlících z umělé hmoty, na nichž se nedá přečíst datum, kdy opustily mlékárnu, zubní pasta jako nedostatkové zboží – to je ten dnešní reálsocialismus v Československu. Úplatky, bez nichž se nelze obejít u trafikanta, u řezníka, u doktora – úplatky, bez nichž se nedá obejít nikde…“ 

„Nejen nedostatek zboží, ale také jeho sortiment a kvalita, to byly klíčové problémy,“ konstatuje historik Martin Franc a dodává: „Plánovitá soustava byla velice nepružná a to se nutně muselo odrazit ve zhoršení při jakýchkoliv změnách i v mezinárodněpolitických vztazích.“ 

V jistých obdobích ale můžeme zaznamenat také vzestup, kdy se naše gastronomie s úspěchem předvedla třeba na mezinárodních výstavách Expo v Bruselu 1958, v Montrealu 1967 či Ósace v roce 1970. 

Jan Zábrana v deníkovém záznamu z roku 1979 kritizuje tehdejší situaci - Foto:  Slovník české literatury po roce 1945

Jan Zábrana v deníkovém záznamu z roku 1979 kritizuje tehdejší situaciFoto:  Slovník české literatury po roce 1945

Politika v daném období zasahovala do všech oblastí života, gastronomii nevyjímaje, takže i kádrové čistky po roce 1948 zasáhly naše úspěšné kuchaře a restaurace. Neblaze se také projevila „železná opona“, kdy jsme žili v bublině a ztráceli kontakt se zahraničím. 

Pro propagandu byla i oblast maloobchodu a restaurací také vhodným tématem, o čemž svědčí třeba tehdy populární seriál Žena za pultem, o kterém historik Martin Franc říká: „Zboží, které se tam nabízelo, nebylo paradoxně zboží, které by nebylo v obchodní síti, ale sortiment byl nebývale široký a v nebývalém množství. Například zboží pro vánoční trh se připravoval již od léta – a vždy s velkým předstihem se zjistilo, že něco nebude.“  

Takže lidé se s obdivem dívali na Západ a zboží z této oblasti bylo symbolem luxusu a symbolem kvality, a to třeba i neoprávněné. Co z této doby ale přežívá dodnes? „Určitě smažák, to byl fenomén, kvantita jídla na talířích a možná i šizení hostů v restauracích,“ konstatuje Martin Franc. 

Ale jistá nostalgie, která se vždy váže k našim vzpomínkám, se váže i ke gastronomii. A dokonce se vracíme k trendu, kterým bylo zavařování, pěstování na zahrádkách, chování drobných zvířat a zahrádkaření vůbec. Jen je základní rozdíl v tom, že dnes je tím důvodem chuť a kvalita, kdežto v období socialistického Československa to byla do jisté míry nutnost, aby hospodyňky zajistily stravu pro své rodiny. Pamětníci by jistě mohli vyprávět… 

Pořad: Jak to bylo doopravdy  |  Stanice: ČRo Plus
Čas vysílání: pondělí 20:10; repríza sobota 14:34;  |  Délka pořadu: 25 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Radiofórum

Twitter

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace