Víme všechno o lidickém odkazu? Jméno obce bylo mnohokrát zneužito

14. červen 2021

Středočeská obec Lidice je symbolem tragédií 2. světové války. Odkaz Lidic má ale také své temné stránky, které postupně začala odkrývat naše historiografie. Které to jsou a proč jsme o nich nevěděli? Kdy a kdo zneužil odkazu Lidic? A s jakými záměry?

Účinkuje: historik Vojtěch Kyncl
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 22. 7. 2019

Dne 27. května 1942 byl československými parašutisty zraněn říšský protektor Reinhard Heydrich, také přezdívaný „blonďatá bestie“. Právě on proslul svými zrůdnými zločiny, a to nejen na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava.

Nacisté začali zuřit a následovala krutá odveta. Ta zasáhla také do života obce Lidice. Středočeská obec byla srovnána se zemí, muži postříleni, ženy a děti byly odvlečeny do koncentračních táborů, nebo, v případě tzv. vhodných dětí, k nucené adopci. A počet mrtvých se stále zvyšoval.

„Mezinárodní ohlas v táboře spojenců byl obrovský, protože represálie za smrt tyrana předstihly veškerá očekávání – především vyhlazení Lidic a každodenní popravy rukojmí, jako byl generál Eliáš a stovky dalších. Posedlost zveřejňovat jména popravených a dopodrobna líčit slovem i obrazem zkázu Lidic se nacistům vymstila,“ píše ve své studii Život a smrt Hitlerova vraha historik Milan Hauner, který působí na amerických univerzitách.

Lidice shall live - plakát

Přišel nejen mezinárodní ohlas plný solidarity, ale také konkrétní činy – řada vesnic a městeček v Americe se nechala přejmenovat na Lidice, ještě během války se natočily filmy na dané téma a americké plakáty oznamovaly:

„Nezapomeneme na Pearl Harbor a Lidice.“ Americký ministr námořnictva Frank Knox dokonce řekl: „Až se nás budoucí generace zeptají, za co jsme v této válce bojovali, řekneme jim, co se stalo v Lidicích.“

Archivní zdroje

Válka skončila a nastala obnova vesnice, včetně pietního místa. Ti, kteří přežili, se vracejí domů. Otázkou je, jak ten domov a návrat domů vůbec mohl vypadat. Také se začíná budovat lidický odkaz, který jsme si po řadu let spojovali pouze s tím pozitivním.

Památník Lidice

V posledních letech se ale začaly objevovat také nové informace, které naznačují, že i v souvislosti s Lidicemi existují temné stránky. Jak dodává historik Vojtěch Kyncl, jméno Lidic bylo v 50. a 60. letech mnohokrát zneužito.

„Nové poznatky jsme mohli získat až z německých a rakouských archivů, a tím jsme získali pohled pachatelů. Dalším zdrojem pak jsou archivy československé komunistické Státní bezpečnosti a je zde celá řada dalších faktů, například materiály z 90. let, které dotvářejí pohled na Lidice.“

Pořad si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související