Cena Jiřího Ješe za komentář udělena za rok 2013 Petru Příhodovi

12. listopad 2013

V rámci letošního zahajovacího večera festivalu Prix Bohemia Radio byla udělena také cena Jiřího Ješe. Jakou má toto ocenění tradici a kdo stojí za jejím vznikem? Zeptali jsme přímo spoluautora ceny, komentátora ČRo Plus Radka Kubička

Po kolikáté byla cena udělena a o jakou soutěžní kategorii se přesně jedná?
Cena byla udělena už podruhé, loni ji získala za nejlepší komentář novinářka Lída Rakušanová. Jde o cenu za nejlepší komentář, s přihlédnutím k celoživotnímu přínosu laureáta žurnalistickému žánru politického komentáře.

Co Vás vedlo k realizaci této kategorie?

Prvotní nápad na tuto cenu vlastně pochází od kolegy novináře Luboše Palaty z Lidových novin, který po úmrtí Jiřího Ješe v roce 2011 přišel s nápadem, že by se měla udělovat Cena Jiřího Ješe za nejlepší komentář a přínos žurnalistickému žánru politického komentáře, který z českých médií pomalu mizí. Jak víte, Jiří Ješ byl léta komentátorem Českého rozhlasu, především Českého rozhlasu 6 - Rádia Svobodná Evropa. Každé pondělí a pátek psal své politické komentáře do pořadu Události a názory a později Názory a argumenty a svým stylem navazoval na velkého novináře první Československé republiky, vydavatele politické revue Přítomnost a zakladatele československého oddělení Rádia Svobodná Evropa Ferdinanda Peroutky, který byl jeho vzorem a inspirací a sám se považoval za politického spisovatele. Spontánně pak vznikl Kruh přátel Jiřího Ješe, ke kterému se přihlásili Ješovi kolegové z Českého rozhlasu, jako Miroslav Krupička, Robert Tamchyna, Alexander Tolčinský nebo Petr Hartman. A do jeho čela se postavila manželka Jiřího Ješe Jana Krčmová-Ješová, která také Cenu Jiřího Ješe finančně dotuje a předává. Český rozhlas nám pak umožnil tuto cenu už podruhé předat v rámci festivalu Prix Bohemia Radio, což má své opodstatnění, cena není sice primárně určena jen pro rozhlasový komentář, hlásí se i kolegové z České televize i z deníků, ale je to právě Český rozhlas a před ním Rádio Svobodná Evropa, které nepřehlédnutelným způsobem pěstovaly a kultivovaly žánr politického komentáře.

Radko Kubičko

Podílíte se Vy osobně na výběru vítěze?
My shromažďujeme přihlášené komentáře a na výběru vítěze se podílí členové Kruhu přátel Jiřího Ješe. Jeho jméno pak Jana Krčmová-Ješová navrhne organizátorům festivalu.

Letošním laureátem Ceny Jiřího Ješe se stal publicista a komentátor pořadu Názory a argumenty Českého rozhlasu Plus Petr Příhoda. Cena byla udělena v rámci slavnostního zahájení festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Petr Příhoda komentuje politické dění v České republice ve svých komentářích a glosách už od listopadu 1989 v různých českých denících a časopisech. Od roku 1994 tak činil na rozhlasových vlnách v rámci pořadu Události a názory a Názory a argumenty, který byl vysílán na rozhlasové stanici Svobodná Evropa, Českém rozhlase 6 - Rádiu Svobodná Evropa, Českém rozhlasu 6 a nyní na Českém rozhlase Plus.

Jiří Ješ
byl spisovatel a rozhlasový komentátor pořadu Názory a argumenty, který zemřel v roce 2011. Na jeho počest byla založena Cena Jiřího Ješe za nejlepší komentář a přínos žánru politického komentáře, kterou každoročně uděluje Kruh přátel Jiřího Ješe.

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio