Květnové klubové setkání

12. červenec 2017

Už 10 let se pokoušíme ve skupině volně sdružených posluchačů reflektovat rozhlasové dění. Středem našeho zájmu jsou analyticko-publicistické pořady. Vypracovali jsme písemnou reflexi 13 pořadů ze stanic Dvojka, Radiožurnál, Wave a Vltava a na našem pravidelném celoklubovém květnovém setkání v Galerii Vinohradská 12 jsme neformálně, oboustranně přínosně, debatovali s Petrem Sobotkou z Meteoru, Matoušem Hrdinou z Wavu a Janou Klusákovou.

V duchu tradice hodnotit v kolektivně vypracovaném materiálu vybrané analyticko-publicistické pořady vysílané zprvu na ČRo6 a později na vzniklé stanici ČRo Plus, se před pár měsíci členové Klubu domluvili na zmapování různorodých analyticko-publicistických pořadů vysílaných na dalších stanicích ČRo a na jejich písemné reflexi. Bez nároku na širší kritéria jsme vybrali dle úsudku kvalitou převyšující „balíček“ 13 pořadů vysílaných na zmíněných stanicích, pořadů, které řada členů Klubu sama s oblibou poslouchá.

Květnové klubové setkání

Výběr byl nelehký. Kriticky pojatá písemná reflexe směřovala k tvůrcům vybraných pořadů a byla i středobodem plánovaného pravidelného celoklubového setkání, které se konalo v sobotu 20. 5. 2017 v Galerii Vinohradská 12.

Na setkání byli pozváni zástupci hodnocených pořadů. Mezi členy Klubu přišli dva z nich, právě zmíněný Petr Sobotka (za pořad Meteor ze stanice Dvojka) a Matouš Hrdina (vedoucí programu stanice Wave). V neformálním komorním prostředí jsme si mohli vyměnit různorodé názory a pohledy na pořady. Součástí setkání byla úvodní debata s paní Janou Klusákovou, v současné době externí moderátorkou ČRo, jinak dlouholetým kultivovaným „hlasem“ z rozhlasového éteru. Skrovná skupina zúčastněných členů Klubu – i trojice zvaných hostů - odcházela ze setkání s příjemnými pocity.
Těšíme se na další společně setkání opět v Galerii Vinohradská ke konci tohoto roku. Přesný termín a podrobnosti o hostech najdete na naší webové stránce.

Klub je otevřenou volně sdruženou platformou posluchačů, ke které se může přidat kdokoliv další.

Za klub koordinátor David Klíma

autor: David Klíma
Spustit audio