Šéfredaktor stanice přivítal členy jádra Klubu rozhlasové analytické publicistiky

22. září 2014

První podzimní jednání jádra Klubu rozhlasové analytické publicistiky (KRAPu) se konalo 13. září 2014 v pracovně šéfredaktora stanice ČRo Plus Daniela Rause v budově Českého rozhlasu v Římské ulici. U příležitosti Dne otevřených dveří v červnu tohoto roku jsme s panem šéfredaktorem dohodli toto jednání s cílem podrobněji prohovořit otázky práce a dalšího rozvoje stanice s podporou KRAPu.

Věnovali jsme se podrobněji kritikám tzv. zvukové grafiky pořadů stanice, perspektivám dalších možností vysílání stanice a rozšiřováním časovým, i opakováním některých současných pořadů. Ze strany členů jádra byl kladen důraz na žádoucí omezení pronikání hudebních vstupů do mluveného slova, otázkám dikce a rychlosti vyjadřování redaktorů, moderátorů i hostů. KRAP přitom kladl důraz na srozumitelnost stanicí šířených myšlenek z hlediska jak tempa mluvy, tak i interpretace textu. V závěru bylo jednáno o rozhodujícím významu osobnostního rozměru všech, kdo jsou přiváděni k mikrofonu a přínosu jimi sdělovaných myšlenek pro myšlení posluchačů.

Byl stanoven termín setkání všech členů KRAPu na den 8. listopadu 2014 (sobota) ve 14 hodin v budově Českého rozhlasu v Praze. Na setkání zveme tvůrčí pracovníky stanice, vedoucí pracovníky rozhlasu a i posluchače – nečleny KRAPu, pokud se zajímají o naše snahy povznášet vysílání stanice Česky rozhlas Plus.

autor: David Klíma
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.