Vláda nechala zbohatnout těžaře uhlí, u lithia by to mohla změnit, vyzývá Hnutí Duha

24. červen 2017

Česká vláda schválila před několika dny surovinovou koncepci, z níž vyplývá, že do budoucna by měl stát více než dosud investovat do geologického průzkumu ve snaze objevit další možná naleziště strategicky významných kovů. S těmi počítá především pro nově rostoucí digitální obory. „Oceňujeme, že vláda ustoupila od nového otvírání uranových dolů a je opatrnější,“ chválil v pořadu Pro a proti ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

„Je třeba minimalizovat dopady těžby na místní lidi i na přírodu. Je také potřeba zajistit, aby surovina vytěžená v České republice nebyla těžena jen jako surovina, protože to by ekonomice moc nepřineslo,“ dodává Koželouh.

Surovinový průmysl prošel obrovskou změnou v zaměření na komodity. „Dnes se vyspělé technologie soustřeďují zejména na hi-tech materiály, které nás před dvěma desítkami let nezajímaly,“ upozornil Pavel Kavina, ředitel odboru surovinové politiky ministrestva průmyslu a obchodu na nové možnosti, se kterými počítá česká surovinová koncepce. Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio