Blažková: Duka šíří nacionalismus a chová se jako politik

16. únor 2018

Skupina českých katolíků zveřejnila dopis papeži Františkovi, ve kterém ho žádají, aby na pražský arcibiskupský stolec vybral někoho jiného než Dominika Duku. Prý příliš nadbíhá vládnoucí moci a přiklání se ke krajní pravici. Tím vyvolali odpor kruhů uvnitř církve i mimo ni. Kritici označují signatáře za udavače a dědice Komunistického svazu mládeže. Prezident Miloš Zeman oznámil, že požádá papeže, aby mandát Dukovi prodloužil.

„Kritika Dominika Duky se dlouhou dobu ozývá z více stran, jsou to různí lidé z různých pozic,“ uvedla v pořadu Pro a proti jedna z autorů dopisu Hana Blažková. Podle ní chtěli autoři dopisu poukázat na nacionalismus. „Je třeba vykročit z nacionalismu, který tady český arcibiskup nějakým způsobem šíří a utvrzuje... Samozřejmě, že jde o politický postoj, stejně jako je Duka politickou osobou v této zemi.“

Politolog Alexander Tomský považuje celou záležitost za „bouři ve sklenici vody“. „Dost jsem se nasmál. Dopis je naivní, má kouzlo nechtěného i komické prvky, protože je pod vlivem politiky, než aby byl náboženský nebo teologický.“ Je prý omyl považovat Dukův tradiční konzervatismus za postoj politický. Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio