Černoch: Když někoho vylovíte a pošlete do Evropy, je to cestovka

24. červenec 2017

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka uvedl v rozhovoru pro německý bulvární list, že aktivisté pomáhající běžencům ve snaze dostat se po Středozemním moři do Evropy spolupracují s pašeráky lidí a měl by je stihnout trest. Podle politika je nutné zabránit tomu, aby „takzvaní záchranáři" pronikali až do libyjských výsostných vod a tam přebírali uprchlíky přímo od pašeráků.

„Organizace, které pomáhají v pašování migrantů do Evropy, bych zrušil,“ prohlásil v pořadu Pro a proti poslanec a člen sněmovního výboru pro evropské záležitosti Marek Černoch (Úsvit přímé demokracie). „Jestliže někdo někoho vyloví, a odveze ho do Evropy, tak je to spíš cestovní kancelář než ochrana vnější hranice,“ glosoval Černoch.

Projektový manažer Mezinárodní organizace pro migraci Jan Schroth se na problém dívá z hlediska faktů a analýz. „Existuje několik studií, třeba Oxfordské univerzity a dalších, které dokazují, že to není tak, že by neziskové organizace spolupracovaly s pašeráky.“ Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio