Češi pracují příliš dlouho a za málo peněz, tvrdí Středula

7. září 2017

Patnáct procent pro učitele, deset procent pro ostatní zaměstnance s účinností od 1. listopadu. Takové jsou základní požadavky odborářů veřejného sektoru, kteří vstoupili do stávkové pohotovosti. Zaměstnance podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), naopak ministr financí Ivan Pilný (ANO) k podobným nátlakovým akcím nevidí důvod. „Je naprosto jednoznačné, že v koalici není shoda. Začínáme být nervózní, protože koncem měsíce se má do Sněmovny dostat návrh státního rozpočtu,“ upozorňuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Stávková pohotovost se celkem týká asi šesti set tisíc zaměstnanců, kromě ministerstev jde například o Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, ostravskou a olomouckou filharmonii, úřady práce a další instituce. „Je to vyjádření, že nervozita stoupla na maximum. A pokud 11. září vláda nerozhodne, budou odbory jednat o různých typech protestních akcí. Včetně stávky,“ upřesňuje.

Nejhorší situace je podle Středuly v platech pracovníků v sociálních službách, nepedagogických zaměstnanců ve školství, kultuře a technických profesích. Na úřadech na tom jsou špatně zaměstnanci, kteří jsou ve styku s klienty. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio