Drahovzal: Nezajímá mě, jestli má někdo chatu na Kajmanech, ale jestli uřídí obec

19. září 2017

První komunální politici skončili ve funkcích kvůli povinnosti zveřejňovat své majetkové poměry, příjmy i dluhy na internetu. Novinku zavedla novela zákona o střetu zájmů. Kritici normy varují, že komunální politiku by mohly opustit i stovky lidí. „Máme i jiné kontrolní mechanismy, veřejná zasedání zastupitelstva, zápisy, audity a podobně,“ uvedl v pořadu Pro a proti starosta Velkého Oseku a výkonný ředitel Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal.

„Až půjdu k volbám, nebudu příliš zkoumat, jestli funkcionář má dva domy, tři auta a chatu na Kajmanech. To mě v tu chvíli nezajímá jako to, jestli je to morální a trestně bezúhonný člověk, má za sebou nějakou práci a je schopen obec řídit,“ dodává. Předseda protikorupční organizace Oživení Martin Kameník považuje opatření za nutné a žádoucí. „Patří ke standardu v moderní demokracii, aby občané mohli hlídat majetkové poměry svých zastupitelů.“

Jde jen o to, jak se k novele funkcionář postaví. Toto svlékání do naha je kontrolní nástroj pro občany, aby věděli, jestli se daný funkcionář doopravdy snaží vyvarovat střetu zájmů, nebo je v nějakém rozhodování podjatý,“ říká Kameník. Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio