Glyfosát je jako chemická zbraň, varuje expert

Země, spodní vody i plodiny jsou natolik zamořeny, že když maminka koupí sojové mléko pro malého kluka a ten ho bude pít, tak bude mít potíže s pohlavním vývojem, tvrdí Pavel Drašar - Foto:  Wikipedia

Země, spodní vody i plodiny jsou natolik zamořeny, že když maminka koupí sojové mléko pro malého kluka a ten ho bude pít, tak bude mít potíže s pohlavním vývojem, tvrdí Pavel DrašarFoto:  Wikipedia

Česká republika podpoří na jednání v Bruselu prodloužení evropské licence herbicidu glyfosát, hlavní složky například přípravku Roundup. Koncem října se odborníci členských zemí nedokázali shodnout na tom, jestli tento herbicid dále používat.

„Kloním se k variantě prodloužení buď na tři nebo pět let. Revoluční změny v zemědělství jsou často velmi těžko akceptovatelné pro praxi,“ upozornil v pořadu Pro a proti ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL). Ministr navrhuje v prodlouženém období hledat další možnosti, jak používání glyfosátu výrazněji omezit, protože je známo, že ho mnoho zemědělců nadužívá. „Prostor pro omezení je, hledejme také adekvátní náhrady a postupy, aby se tato látka nemusela používat vůbec.“ 

Pavel Drašar z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze považuje celou problematiku glyfosátu za velmi složitou. Souhlasí ale, že je zejména potřeba zamezit amatérskému používání tohoto prostředku. Podle něj je mnohem závážnější, že se glyfosát rozkládá v přírodě na mnohem nebezpečnější biologické produkty, než je mateřská látka. „Suma sumárum jde o endokrinní disruptor, což se dnes velmi sleduje ve všech farmaceutických substancích, které jdou na trh.“ „Glyfosát se svou strukturou podobá bojové chemické látce VX, která má toxicitu 2,3 mikrogramů na kilogram živé hmoty,“ upozornil na skrytá rizika užívání glyfosátu Pavel Drašar. Podívejte se na celou debatu na videu: 

Autor:  Jana Přinosilová

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Radiofórum

Twitter

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace