IKEA nás připravuje o dobrodružství při hledání, říká ředitelka Designbloku

8. únor 2018

Na konci ledna zemřel zakladatel švédského řetězce IKEA, největšího maloobchodního prodejce nábytku na světě, Ingvar Kamprad. Přinesl jeho obchodní řetězec po letech typizovaného totalitního nábytku do českých domácností vkus, nebo naopak šíří unifikaci a nedává příliš prostoru pro kreativitu?

Podle ředitelky Designbloku Jany Zielinski je IKEA přínosem pro české domácnosti. „Když si vezmete, v jaké situaci sem přišla po revoluci, tedy v době, kdy jsme neměli příliš na výběr, tak lidé najednou měli možnost kupovat velmi jednoduchý, čistý design a obnovit svoji domácnost,” říká.

Tajemník České asociace nábytkářů Tomáš Lukeš souhlasí s tím, že je IKEA pro Česko přínosem. Ve svém starším prohlášení ale například řekl, že marketingová strategie poškozuje české výrobce i zákazníky. „Tohle prohlášení souviselo s matracemi, na které dává IKEA pětadvacet let záruky, a my tenhle postup považujeme za poškozování zájmu zákazníka. Pětadvacet let záruky na matrace, co dává zákazníkovi vzkaz, že spát na jedné matraci čtvrt století je v pořádku. To ale není. Když spím tak dlouho na jedné matraci, změní se za tu dobu moje váha, i z hygienického hlediska to není v pořádku,” vysvětluje.

Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio