Je málo mléčného tuku, vysvětluje extrémní růst cen másla svaz mlékáren

18. srpen 2017

Cena másla dál roste. Máme se smířit s tím, že za čtvrt kila zaplatíme víc než padesát korun, protože po živočišných tucích je ve světě velký hlad a obchodníci i proto nasazují astronomické marže? Nebo je máslo drahé proto, že jsme ochotni vydávat za něj stále víc? „Za vysoké ceny másla nemohou obchodníci. Tvoří ji především výrobci,“ upozornil v pořadu Pro a proti viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR pro obchod Pavel Mikoška.

Předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček je přesvědčen, že máslo dnes stojí tolik, protože si to žádá trh. „Cena másla vyrostla díky vysoké poptávce po mléčném tuku, kterého je v současné době daleko méně, a to z mnoha důvodů,“ řekl Kropáček. Podívejte se na celou diskuzi na videu:

autor: jpr
Spustit audio