Jelínek: Hamáček dostal šanci, za rok ho ale může nahradit Zimola

19. únor 2018

ČSSD na mimořádném sjezdu v Hradci Králové zvolila nové vedení v čele s Janem Hamáčkem. Prvním místopředsedou se nakonec stal jeho protikandidát Jiří Zimola, který v prvním kole volby dokonce získal více hlasů delegátů. „Byl dobře připravený, Hamáčkovo vystoupení nebylo tak přesvědčivé. Ale když sociální demokraté chtějí udělat nějakou změnu, většinou si dají pozor, aby nebyla příliš razantní,“ soudí politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Ve straně se prý sice ozývalo volání po nových tvářích, Zimola ovšem má zkušenosti pouze z komunální politiky, a navíc se velmi ostře vymezoval vůči dosavadnímu vedení. Hamáček naopak slíbil, že bude názorové proudy spojovat, a vyjádřil ochotu se Zimolou spolupracovat.

„ČSSD štěpí pohled na celou řadu otázek, v první řadě pohled na vládní spolupráci s hnutím ANO, ale také vztah k prezidentu Miloši Zemanovi. V rozhodování ale šlo především o další budování strany a vnitřní poměry,“ myslí si Jelínek. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio