Jsou spalovny zbytečný mezičlánek na cestě k udržitelné společnosti?

8. březen 2018

Pomoc životnímu prostředí, nebo jeho devastace? Nad projektem mělnické spalovny odpadu se přou dvě skupiny a obě argumentují ekologií. Zastánci tvrdí, že vybudování obřího provozu pomůže řešit problém s odpadky v době, kdy bude celostátně zakázáno je vozit na skládky. Podle odpůrců spalovna zamoří vzduch nebezpečnými látkami a zatíží už tak přeplněné silnice dalšími konvoji kamionů.

„Musím se ohradit. Vypouštění nebezpečných látek je díky důmyslnému čištění spalin a trvalému monitoringu u těchto sofistikovaných zařízení vyloučeno,“ říká zástupce investora, skupiny ČEZ, manažer projektu ZEVO Mělník Dalibor Roik.

Podle vedoucího programu toxické látky a odpady ze sdružení Arnika Jindřicha Petrlíka jsou špatně jak skládky, tak spalovny. „Spalovna bude pořád produkovat 30 % z hmotnosti odpadů, které do ní přijdou. Ty budou v podobě popílku opouštět spalovnu a podle hodnocení vlivu na životní prostředí se tento materiál má ukládat na skládky, takže to není tak, že by skládky úplně zmizely,“ vysvětluje Petrlík. Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio