Kapitalismus předvedl selhání racionality v přímém přenosu, tvrdí politolog

19. říjen 2017

Nedávno zveřejněný průzkum renomované britské společnosti YouGov upozorňuje, že západoevropané, zvláště ti mladí, se čím dál častěji odvracejí od kapitalismu k socialismu. K tomuto zřízení má prý kladný vztah 45 % Němců, proti jich je 26 %. Kapitalismus zase negativně vnímá skoro polovina dotázaných a podporu mu vyjádřilo pouhých 26 %. Nadchází renesance socialistických hnutí?

„O krizi kapitalismu se diskutuje vážně i mezi renomovanými autory. Mnozí říkají, že kapitalismus přichází do svého konečného stádia,“ uvedl v pořadu Pro a proti politolog a publicista Ondřej Slačálek. O tom, že kapitalismus čelí vážné krizi a její součástí jsou i pochybnosti, jestli jde o skutečně tržní systém, není příliš pochyb, vysvětlil expert.

Bývalý politik, někdejší ministr a poslanec za ODA Pavel Bratinka, upozornil, že krize kapitalismu je permanentním tématem. „Útoky a kritika zřízení založeného na tržní ekonomice probíhá vlastně nepřetržitě.“ „Kritické hlasy jsou dnes jen početnější... Důvod menší obliby systému, ve kterém mladí žijí, byl způsoben především hospodářským otřesem v roce 2008.“ Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio