Kmoníček: Američané budou chtít mluvit s vrchním velitelem brzy

1. září 2017

Krátký pobyt velvyslance ve Spojených státech Hynka Kmoníčka v Praze oživil téma návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě. Velvyslanec situaci okolo ní přirovnává k letadlu, které krouží nad letištěm, protože minulo svůj časový slot, a čeká, až mu dispečer přidělí nový přistávací termín. Pražský hrad se ale podle Kmoníčka poučil a nebude zveřejňovat žádný časový horizont, kdy by k setkání s Donaldem Trumpem mohlo dojít. „Záležet bude i na rozsahu projednávané agendy," říká Kmoníček.

„V září očekáváme americkou nabídku do tendru na nákup nových vrtulníků pro českou armádu a Američané rozhodně budou chtít mluvit s jejím vrchním velitelem. Předpokládám, že to bude téma prezidentské schůzky,“ naznačuje velvyslanec. Dalším by mohla být otázka dostavby jaderné elektrárny Temelín.

Oba prezidenti se měli sejít už na květnovém summitu NATO v Bruselu. „Nedošlo k tomu, protože bychom si tak vystříleli témata pro velkou bilaterální schůzku, což si uvědomují obě strany. Máme zájem o návštěvu v Bílém domě, český prezident tam nebyl už mnoho let,“ říká Kmoníček. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio