Kroupa: Stranám chybí ideje. Místo nich nastupují ekonomické a mocenské zájmy

5. březen 2018

Od parlamentních voleb uplynuly už 4 měsíce a Česko stále ještě nemá vládu s důvěrou parlamentu. Za jediný možný scénář označil premiér v demisi Andrej Babiš koalici ANO a ČSSD opřenou o tichou podporu komunistů. Má pravdu slavný politolog a filozof Francis Fukuyama, když ve svém aktuálním příspěvku na webu Světového ekonomického fóra tvrdí, že osud liberální demokracie visí na vlásku?

„Pochybuji, že liberální demokracii vůbec máme, že na Západě je ještě vůbec živá. Když je stát tak všemocný, že řídí každý detail lidského života a podnikání, přerozděluje až 50 % HDP, tak pochybuji, že se pro to hodí slovo liberální,“ uvedl v pořadu Pro a proti ekonom Pavel Kohout. Podle něj na teoretické úrovni liberální demokracii možná máme, ale v praxi už ne. „Žijeme ve světě, kde se neustále produkuje další a další legislativní smog, a to já nepovažuji za demokracii.“

Filozof a bývalý politik Daniel Kroupa upozornil, že liberální demokracie je systém, který se vyznačuje soupeřením politických stran. „Takže nikdo neví, jak to nakonec dopadne.“ „Liberální demokracii nepochybně máme. Je to život v rámci pravidel, někdy se to nazývá vládou zákona, která předpokládá, že před tímto zákonem jsou si všichni rovni. To samozřejmě nikdy neplatilo a nebude platit dokonale, ale je to nejúspěšnější systém, který dějiny poznaly.“ Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio