Marksová: Bez povinnosti přijímat dvouleté se rodinná politika nezlepší

9. únor 2018

Většina členů senátního školského výboru je ochotná prý podpořit návrh poslance ODS Václava Klause, aby školky nemusely přijímat děti mladší tří let. Tuto povinnost zavede od roku 2020 novela školského zákona. Senátoři se vyjádřili po veřejném slyšení s názvem Dvouleté děti nepatří do školky, ale do náruče mámy.

„Času na přípravu je dost. Musíme si také uvědomit, že dvouleté děti už dnes ve školkách jsou, a tvoří tam asi dvanáct procent všech dětí,“ uvedla v pořadu Pro a proti místopředsedkyně ČSSD a bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podle Marksové nejde o povinnost děti do školky dávat, ale o možnost pro rodiče. „Když se Česká republika srovná s ostatními členskými zeměmi Evropské unie, velmi zaostáváme ve výdajích a podpoře služeb pro děti. A předškolní zařízení k tomu patří. Kdy máme dohonit země s moderní prorodinnou politikou?“

Místopředseda senátního výboru pro vzdělávání, vědu a kulturu za TOP 09 Jiří Růžička je přesvědčen, že zákon je postaven špatně a neměl by platit. „Mateřské školky by neměly povinně dvouleté děti přijímat.“ Senátorovi vadí povinnost, která mateřským školkám vzniká. „Mluvil jsem desítkami ředitelek mateřských školek i se zřizovateli, a opravdu si nemyslím, že je dost času se připravit. Ve školkách kapacita není, není ani kde stavět.“ Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio