Měla by Česká republika kvůli kvótám odejít z Evropské unie?

21. červen 2017

Mělo by se Česko vzepřít Bruselu a kvůli kvótám na přijímání uprchlíků začít připravovat odchod z Evropské unie, jak radí bývalý prezident Václav Klaus? Ten reaguje na záměr Evropské komise zavést s Českou republikou, Polskem a Maďarskem řízení kvůli nepřijímání uprchlíků podle stanovených kvót. Byl by odchod z EU adekvátní reakcí?

„Do Evropské unie jsme nikdy neměli vstupovat,“ uvedl v pořadu Pro a proti ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause Ladislav Jakl. Ten tvrdí, že po těchto „trestech, které vyhlásila nikým nevolená Evropská komise“ by mělo být i širší veřejnosti jasné, že Evropská unie „zcela postrádá demokratické mechanismy“.

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09,STAN) upozornil, že je na místě si uvědomit, co nám Evropská unie skýtá. „Prosperitu, bezpečnost a možnost ovlivňovat vývoj části světa, se kterou jsme historicky spjatí.“ „A jsem rád, že se politická reprezentace v 90. letech rozhodla jednoznačně směřovat naši zemi ke vstupu do Evropské unie. Myslím, že to byl Václav Klaus, který přihlášku pro vstup do Evropské unie podal, a já mu za to tímto děkuji.“ Podívejte se na celou diskuzi na videu:

autor: jpr
Spustit audio