Na počasí se už nebudeme muset ptát Norů, slibuje šéf ČHMÚ

16. leden 2018

Jak bude? Na to se Češi ptají Norů. Hned po Seveřanech tvoří druhou nejpočetnější skupinu uživatelů aplikace norské meteorologické služby, která se vyznačuje přesností i uživatelskou přívětivostí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) chce nyní přijít s vlastní alternativou, která slibuje ještě přesnější data.

Norští meteorologové vycházejí z dat Evropského centra pro střednědobou předpověď počasí, které počítá ve čtvercích o velikosti 16 km². Naproti tomu ti čeští mají výrazně lepší rozlišení, předpovědi počítají na čtverce o velikosti 4,9 km². Výpočetní síť ale hodlají dále zahušťovat až na 2,4 km².

Problémem ale je, že Češi nebyli schopni svá přesnější data nabídnout uživatelům, a to se má od dubna, kdy se objeví hned dvě aplikace, změnit. „První z nich bude obdobou té norské, tedy s jednoduchým grafickým znázorněním, jak bude v příštích pěti až šesti dnech. Druhá poskytne informace o aktuální situaci a čistotě ovzduší i předpovědi podle numerického modelu Aladin a hydrologické údaje,“ přibližuje Mark Rieder. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio