Není důvod bavit se v cirkusech utrpením zvířat, tvrdí aktivistka

27. červenec 2017

Cirkusová sezóna je v plném proudu, a spolu s nabídkami představení se objevili také jejich kritici. Protestují hlavně proti chovu a drezúře zvířat, a usilují o to, aby se v manéžích zvířata přestala objevovat úplně. V pořadu Pro a proti se řešila otázka: Je nutné omezit nebo úplně zakázat zvířecí čísla v cirkusech, nebo bychom tím přišli o nenahraditelné kulturní dědictví?

„Cirkusy v dnešní době, v tom nastavení, jak jsou dnes dané, nepotřebujeme,“ uvedla v pořadu Pro a proti Simona Netočná z organizace Svoboda zvířat. Hlavní výhradou míří k drezúře. „Dnešní nabídka zábavy bez nějakého utrpení je tak široká, že rodiny s dětmi mají z čeho vybírat,“ argumentuje Netočná.

Předseda Asociace českých cirkusů Jiří Výška je přesvědčen, že je potřebné, aby zůstalo zachováno kulturní dědictví, které cirkusová tradice představuje. „S tím, že se samozřejmě musí praxe přizpůsobit stávajícím trendům a možnostem.“ „Můžeme pamatovat doby, kdy byla zvířata chována v uzavřených maringotkách, dnes se jedná o výsuvná zařízení, které disponují výběhy nebo bazény.“ Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio