Nohavica dostal druhou šanci odmítnout, ale nezvládl ji, říká písničkář

30. říjen 2017

I letos uděloval prezident Miloš Zeman vysoká státní vyznamenání a dekoroval i Jaromíra Nohavicu, který před rokem 1989 spolupracoval se Státní bezpečností. Je správné tuto okolnost pomíjet při úvahách, komu náleží vysoké státní ocenění? Hrají skoro třicet let po pádu režimu schůzky s příslušníky komunistické tajné bezpečnosti roli?

„Je to pláč na hrobě minulého režimu. Je to pryč, nemá cenu se tím zabývat. To jsou kecy, pražské šaškárny, kavárna, to jsou ti sluníčkáři,“ uvedl v pořadu Pro a proti písničkář Pepa Nos. Ten připomíná, že osobně prošel „asi dvaceti výslechy“ kvůli svým názorům a písním. „Chtěli mě dostat za katr. Jarouš dostal přes držku, aby podepsal spolupráci, a pravděpodobně nechtěl dostat přes držku podruhý.“

Písničkář, spisovatel a básník Jan Burian je přesvědčen, že jde o devalvaci ocenění jako takového. „Lidé, kteří nejsou schopni sebereflexe, tuto cenu znehodnocují, což demoralizuje to celý národ.“ „Jsou lidé, kteří podlehli tehdejšímu nátlaku, ale pak přišli a omluvili se. Přijali jsme to, protože život je složitý. Tito estébáci byli spíš oběti režimu,“ uvažuje Burian. Pak jsou ale podle něj i lidé, kteří z těchto událostí těží. „Víceméně na tom staví svou dnešní kariéru, jejich hodnotový žebříček se nezměnil, dělají z toho hrdinství, a přitom tito lidé výrazně morálně selhali, což je přesně případ Jaromíra Nohavici.“ Podívejte se na celou debatu na video:

autor: jpr
Spustit audio