Obchod s Ruskem je risk. Velké investice mohou vést i k vydírání, varuje rusista

22. listopad 2017

Prezident Miloš Zeman tráví pět dní na státní návštěvě Ruska. Doprovází ho více než 130 českých podnikatelů, kteří chtějí jednat o rozšíření kontaktů s ruskými firmami. Očekává se, že podnikatelská delegace podepíše s ruskými partnery kontrakty za více než 20 miliard korun.

„Vylučovat Rusko z obchodu by poškodilo české národní ekonomické zájmy,“ uvedl v pořadu Pro a proti publicista a odborník na Rusko Jan Petránek. Podle něj se příliš kritizuje, co Rusové dělají špatně, to ale zjevně nevadí a neomezuje ekonomické aktivity Německa, Francie nebo Velké Británie.

Rusista Jan Machonin je přesvědčen, že v ideálním případě bychom s Ruskem moc obchodovat neměli. „Ale moc možné to není. Morálka dnes politiku neurčuje, i mezi politikou a obchodem hraje obchod prim.“ „Obchody s Ruskem jako velmi nestabilním partnerem jsou pro české podnikatele i český stát riskantní. Každá velká investice se může časem stát důvodem vydírání v krizové situaci nebo výhodou pro ruskou stranu,“ dodává. Podívejte se na celou diskuzi na videu:

autor: jpr
Spustit audio