Nováková: Plastů se nemůžeme zbavit hned. Zpoplatnění igelitek není řešení

22. březen 2018

Od prvního ledna musí být igelitové tašky v obchodech zpoplatněné. Proč má být do fólie zabalená i okurka? Snaží se obchody snižovat používání plastových obalů, nebo skončila jejich společenská odpovědnost u igelitových tašek za korunu?

Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové by se současná civilizace plastových obalů mohla vzdát. „Je otázkou, jak k tomu přistoupíme. Problém je to podstatně komplexnější než pouze plastový obal. Je tady celá série jiných regulací, které určují, jak konkrétně s potravinami zacházet. Pokud chceme tento problém skutečně začít řešit, musíme začít jinde než u nařizování zpoplatněných plastových tašek,” myslí si.

Petr Hanzel z organizace Bez obalu taky vnímá odtržení lidstva od plastů jako dlouhodobý proces. „Nejde tu kontinuitu ze dne na den přestřihnout, aniž bychom připravili rozumnou a udržitelnou alternativu. Trend k tomu ale dlouhodobě spěje. Od 50. let, kdy se jednorázové plastové obaly začaly používat, se jejich množství zdvacetinásobilo,” upozorňuje ekolog. Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio