Po pěti letech na ekvádorské ambasádě by se leckdo zbláznil, říká novinářka

8. září 2017

Už pět let využívá Julian Assange azyl na ekvádorské ambasádě v Londýně. Vzhledem k neustálému tlaku USA na jeho vydání se neočekává, že by zakladatel serveru WikiLeaks bezpečí ambasády brzy opustil. Mnozí jej nazývají průkopníkem nové žurnalistky a bojovníkem za transparentnost politiky, pro jiné se stal trojským koněm Kremlu.

„Jakkoli byl Assange na začátku správným člověkem na scéně, postupně se z něj stal padouch,“ uvedl v pořadu Pro a proti komentátor Hospodářských novin Teodor Marjanovič. Marjanovič svůj postoj dokládá především aktivitou WikiLeaks při šíření ruskou špionáží ukradených mailů týkajících se Hillary Clintonové těsně před prezidentskými volbami.

Zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová uznává, že se Assange za posledních pět let hodně změnil. „Začínal jako bojovník za nový typ žurnalistiky a odstartoval nové hnutí stran úniků informací. Kroky, které ale učinil v posledních letech, jsou zralé na hlubší diagnózu. Po pěti letech na ekvádorské ambasádě by se zbláznil leckdo.“ Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio