Potraviny jsou u nás moc levné, proto plýtváme, říká aktivistka ze Zachraň jídlo

19. září 2017

V EU se podle odhadů každoročně vyhodí nebo zbytečně zkazí skoro 90 milionů tun potravin. Na každého Evropana tak připadá více než 170 kilogramů vyplýtvaného jídla na rok. Celosvětově pak podle odhadů OSN bez užitku skončí celá třetina všech potravin. „Jídlo je asi příliš levné. V současnosti si můžeme nakoupit nejen kolik potřebujeme, ale dokonce tolik, že to ani nedokážeme spotřebovat,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo.

Nejde přitom jen o jídlo, které vyhodí domácnosti, velkým problémem je podle Strejcové i přístup zemědělců. Například zelenina, která nesplňuje estetické standardy, se vůbec nesklidí. K plýtvání tak dochází v každé fázi potravinového řetězce. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio