Procházková: Sociální demokraté odmítají Merkelovou

22. listopad 2017

Vyjednávání o nové německé vládě po měsíci ztroskotala. Liberálové z FDP ukončili rozhovory s křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové a Zelenými. Předseda FDP Christian Lindner to odůvodnil tím, že během jednání nevznikla důvěra mezi partnery. „Řekl také, že šedesátistránkový dokument, který během jednání vznikl, je psaný zeleným inkoustem. Právě silný vliv Zelených se FDP nelíbil,“ vysvětluje novinářka Bára Procházková. Přitom právě Zelení několikrát uvažovali, že jednání ukončí.

Podle Procházkové se už nyní v Berlíně neoficiálně mluví o předčasných volbách, a to včetně jejich termínu. Konat by se měly kolem Velikonoc. Cesta k nim ale není vůbec jednoduchá, německá ústava nepočítá s tím, že by Bundestag sám sebe rozpustil.

Na tahu je nyní Steinmeier, který rozhodne, co se bude dít. Očekává se jeho schůzka s předsedou sociálních demokratů Martinem Schulzem, kterého se zřejmě bude snažit přesvědčit, aby vstoupil do velké koalice, přestože to hned po volbách rozhodně odmítl. Podívejte se na celý rozhovor s Bárou Procházkovou na videu:

autor: jpr
Spustit audio