Protikomunistický odboj vedli jiní než bratři Mašínové, říká historik Tomek

28. červen 2017

Den památky obětí komunistického režimu nepatří mezi nejviditelnější významné dny. Někteří politici pronesou pár slov o tom, že se nesmí zapomínat, velká část ale přejde tento den mlčením. A průzkumy ukazují, že mnoho lidí v Česku se na předlistopadovou éru dívá velmi smířlivým pohledem. Přitom právě 27. června 1950 byla popravena Milada Horáková, zřejmě nejznámější oběť komunistického režimu.

Kolik lidí vlastně padlo za oběť komunistickému režimu? „Pokud jde o soudní rozhodnutí, udává se číslo kolem 250 popravených. Pak je tu otázka státních hranic, kde lidé umírali i v 80. letech. Jde asi o 300 lidí, většina z nich zahynula na útěku z Československa. Ale někteří šli i opačným směrem, ostatně probíhala studená válka,“ přibližuje.

Po únoru 1948 začaly vznikat odbojové skupiny, například ta bratří Mašínů. „Ta získala největší pozornost svým odchodem do zahraničí v roce 1953. Konkrétních protirežimních činů je u ní ale minimum, většinou šlo jen o přípravy. V jejím stínu zůstává celá řada dalších skupin.“

autor: jpr
Spustit audio